Martin Walser, Ein liebender Mann(Rowolt): Het is een prachtige roman geworden die Martin Walser schreef over een waar gebeurd liefdesdrama uit 1823. De grote dichter Goethe, toen 74 jaar oud, wordt in het kuuroord Marienbad verliefd op de negentien jaar oude Ulrike von Levetzow. Walser heeft voor deze onmogelijke liefde de juiste toon gevonden. Goethe trouwens ook. Hij verwerkte zijn liefdesverdriet in de Marienbader Elegie.

Heimito von Doderer, De Strudlhoftrappen of Melzer in de diepte der jaren (Atlas): Dit omvangrijke werk verscheen in het Duitstalige gebied al in 1951 en maakte de Oostenrijkse schrijver Heimito von Doderer op slag beroemd. Nu is er een Nederlandse vertaling verschenen van deze roman die zich afspeelt in het Wenen van 1910-1911 en van 1925. De vele personages, wier gevoelens, relaties tot elkaar en lotgevallen gedetailleerd worden beschreven, bewegen zich allen rond het bekende jugendstil bouwwerk de Strudlhoftrappen in het negende district.

Pascal Mercier, De pianostemmer (Wereldbibliotheek): Dit jaar verscheen de Nederlandse vertaling van Der Klavierstimmer van de Zwitserse schrijver Pascal Mercier. Deze mooie en boeiende roman is een complex geheel, want familiedrama, misdaadroman en beschouwing over het menselijk falen ineen. Maar Mercier is zo’n groot verteller, wat hij eerder al bewees in Nachttrein naar Lissabon, zodat het nergens te ingewikkeld wordt.