
Na zijn periode als informele kunstenaar stond hij aan het begin van de Nul-groep, de Nederlandse tak van de Duitse Zero-beweging. Vanuit zijn woonplaats Delft keek hij uit op de wereld.
Twee musea besteden samen aandacht aan het leven en het werk van Schoonhoven in twee omvangrijke presentaties. Museum Prinsenhof Delft plaatst de kunstenaar in zijn directe omgeving. ‘Jan en Delft zijn één’, zegt conservator Marga Schoemaker in deze bijlage – een getraind oog kan vele Schoonhovens in de stad ontdekken.

Het lokale karakter van Delft staat in schril contrast met de opmars die zijn kunstwerken over de grens maakten. Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert zijn tekeningen en reliëfs samen met werk van generatiegenoten, onder wie Piero Manzoni, Bram Bogart en Enrico Castellani.
In deze speciale bijlage, een samenwerking tussen Museum Prinsenhof Delft, Stedelijk Museum Schiedam en De Groene Amsterdammer, volgen we de ontwikkeling van zijn informele tekeningen in de richting van de strakke, witte reliëfs. Die stellen niets anders meer voor dan zichzelf – ze aanvaarden de werkelijkheid zoals die is.
Beeld: Reliëfs in uitvoering, atelier Schoonhoven, 1972. Foto Aad in ‘t Veld / Museum Prinsenhof, Delft.