Pieter Boskma, Het violette uur(Prometheus): ‘Geen flauwekul’ – met die openingswoorden grijpt Pieter Boskma je in Het violette uur meteen bij de kladden. Het zijn volle verzen van vlees en bloed, waarin plaats is voor sensatie naast alledaagsheid, grootsheid naast plat vermaak. In een meeslepend ritme en sprankelend muzikale taal schrijft Boskma indringend mooi over de liefde, het verval, de dood, de stad en de natuur.

Gerrit Kouwenaar, Vallende stilte (Querido): Bijna zestig jaar dichterschap is samengevat in Vallende stilte, een ruime keuze uit het indrukwekkende oeuvre van Gerrit Kouwenaar. Zo bijeengebracht valt eens te meer de kracht van zijn werk op, de ontwikkeling van zijn geheel eigen idioom. De bundel begeeft zich tussen geboorte en sterven en opent met ‘op de dag dat ik er was stonden de klokken zeven’. Naar het einde toe is steeds nadrukkelijker, maar nooit sentimenteel, de dood aanwezig: ‘dat men op een nadag de verte terugzag/ dat de verte nabijer dan ooit was/ dat men het jaar van de dag was vergeten/ dat het huis zich verwoond en ontvreemd had’. Zo helder.

K. Michel, In een handpalm (Augustus): In een handpalm is een van-alles-wat-boek met gedichten, foto’s, verhalen, ontwerpen voor T-shirts, aforismen en anekdotes. Het is een aangenaam bladerboek zonder voorgeschreven leesrichting. Een dik boek is het niet, vol is het wel. K. Michel is niet van de uitweiding, meer van de omweg. En altijd weet hij die omwegen en zijpaden in een onverwacht, prikkelend en vaak geestig verband te plaatsen, wat boeiende stukken oplevert over Walter Benjamin, H.H. ter Balkt, striptekenaar Ben Katchor en veel meer.