In dit zomernummer kijkt De Groene Amsterdammer terug op de jaren negentig: een verward tijdperk waarin de wereld in duigen viel en langzaam weer vorm kreeg. Een tijdperk van hoogmoed waarin alles maakbaar, plooibaar en koopbaar leek; waarin na het instorten van het Rijk van het Kwaad een Nieuwe Wereldorde werd uitgeroepen en een Nieuwe Economie uit de grond gestampt. Een hedonistisch tijdvak, vol feesten, dope en big spending. Of, om met H.J.A. Hofland te spreken, de jaren van het Hier! Nu! Veel! En lekker!

Sinds 11 september 2001 is het Kwaad weer terug. En nu na het uiteenspatten van de Nieuwe Economie ook de oude vertrouwde beursfondsen zware klappen te verduren krijgen, lijken de gouden jaren definitief voorbij. De roes is weggeëbd, zelfoverschatting maakt plaats voor ontnuchtering. Hoogmoed en hedonisme hebben afgedaan. De jaren negentig zijn definitief ten einde.

De Groene gaat op zoek naar hun erfenis. Met onder meer: H.J.A. Hofland, Hans Goedkoop en Désanne van Brederode in debat; interviews met Wim de Bie en internetpionier Felipe Rodriquez; Bill Gates, Bill Clinton en Wim Kok onder het mes; de wereld van dance & xtc; Lost Boys; popcultuur; humanitaire interventie; Jan van der Putten over Latijns-Amerika; een essay van Michael Bracewell, en bespiegelingen van H.M. van den Brink, Iwan Brave, Nicoline Timmer en Sjoerd de Jong over hún jaren negentig.