Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, en in het geval van Oranje onder 20 lijkt die toekomst in zekere zin op het verleden. Vroeger had je voetballers voor wie «mensen naar het stadion kwamen». Altijd aanvallers. Briljante rechtsbuitens of linksbinnens die een wedstrijd konden maken.

Mensen kwamen naar het stadion voor Moulijn. Voor Keizer. Voor La Ling. Cruijff natuurlijk.

Dat was vroeger. Het zal wel weer door de commercialisering komen, maar hoe het ook zij, het voetbal is zo veranderd dat voor dergelijke spelers geen plaats meer is binnen een sport die een strijd van systemen is geworden, waar tactiek prevaleert boven technische kunde.

Voetbal is meer en meer schaken geworden: schuiven met stukken met een strakke opdracht en vaste patronen. Ooit een toren diagonaal zien bewegen?

Op gezette tijden dient zich in de kunst een nieuwe «generatie» aan, ontstaat een nieuwe sensibiliteit, een nieuw elan, omdat men het anders wil doen dan de sleets geworden voorgangers. De paradigma’s van de heersende generatie hebben tot een impasse geleid. Daar tegenover stelt de nieuwe generatie een opgewekt soort oprechtheid, authenticiteit en dadendrang. Het Nederlands elftal onder 20 laat dat ook zien: een nieuwe frisheid.

Je kunt pas echt abstract schilderen als je eerst hebt leren model tekenen. Eerst de regels kennen en beheersen voor je ervan kunt afwijken. Domweg de boel omverwerpen, dat houdt geen stand.

Voor de nieuwe generatie voetballers geldt dat ook: ze kennen de paradigma’s van het oude voetbal, ze zijn er in en mee opgegroeid. Het is hun natuurlijke domein. Maar ze willen het niet meer. Ze willen het anders. En ze doen het dus anders. En naïef zijn ze niet.

Zie de strafschoppenreeks tussen Nederland en Nigeria. De ene na de andere perfecte penalty ging erin. Ruim twintig keer. IJskoud en vol zelfvertrouwen, leek het. Trauma, welk trauma? Dat is een trauma van vroeger. Deze strafschoppen werden genomen door spelers zonder een last op hun schouder. Zonder het juk van te hoge verwachtingen.

In de voorhoede van Oranje tot 20 hebben we op links een echte linksbuiten, Quincy, op rechts een echte rechtsbuiten, Tim Vincken. Jongens voor wie mensen naar het stadion komen. Voetballers die het nieuwe voetbal representeren.

We zien de toekomst van het voetbal, en die lijkt op het verleden.