Uit het juryrapport:
‘Hij vat als embedded journalist de ingewikkelde werkelijkheid van de Nederlandse militaire aanwezigheid in Uruzgan samen. Boom beschrijft die worsteling op indrukwekkende wijze. Hij geeft niet alleen een kijkje in de journalistieke keuken, maar ook in zijn eigen journalistieke gemoed. Als een van de weinigen is hij door blijven graven en heeft hij niet opgegeven. Boom vervult zo een van de belangrijkste taken van de journalistiek: het controleren van de overheid die er in het geval van Uruzgan niet voor terugdeinsde de waarheid naar haar eigen hand te zetten.’

De twee overige genomineerden waren Kees Beekmans en de redactie van Metropolis. Beekmans was genomineerd voor zijn bundel Tussen hoofddoek en string, over de veranderingen in Marokko.

De prijs is in het leven geroepen ter nagedachtenis van de Nederlandse journalist Dick Scherpenzeel, een pionier op het gebied van buitenlandjournalistiek en berichtgeving over niet-westerse landen. De prijs bestaat sinds 1975 en wordt dit jaar voor het eerst door Stichting Lokaalmondiaal uitgereikt.