John Körmeling is door een Nederlandse jury onder leiding van Mels Crouwel (Rijksbouwmeester) gekozen om het Paviljoen voor de expo in Shanghai te gaan bouwen. Behalve Körmeling deden ook ontwerper Marcel Wanders en architectenbureaus UNStudio, NL Architects, Neutelings Riedijk Architects en West 8 urban design & landscape architecture mee aan de prijsvraag.

Het concept van Körmeling heet ‘Happy Street’ en is volgens de jury een sterk ruimtelijk ideaalbeeld, dat op een eenvoudige doch vernieuwende wijze de kwaliteit van leven van de mens in de stad onder de aandacht brengt en een perspectief voor de toekomst biedt.

Het ontwerp voor het paviljoen (zie hieronder) is nog niet volledig uitgewerkt en laat nog ruimte voor verdere invulling. Het is de bedoeling dat de bezoekers over een 450 meter lange straat worden geleid en zo met verschillende aspecten van Nederland in aanraking komen. De straatcultuur speelt in het concept een belangrijke rol.

Het ontwerp roept nog wel vragen op. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in de kroon? En wat speelt zich af langs de straatkant en in de huizen?
Door voor de interdisciplinaire ontwerper Körmeling te kiezen heeft de EVD, de opdrachtgever van dit project, een spannende keuze gemaakt. Körmeling, die vorig jaar de Witteveen+Bos-prijs voor Kunst+Techniek won, is van origine architect, maar begeeft zich ook op de gebieden van stedenbouw, beeldende kunst en design. Deze disciplines komen moeiteloos samen in zijn ontwerpen.

De Wereldtentoonstelling wordt gehouden van 1 mei tot en met 31 oktober 2010 en heeft de titel “Better City, Better Life”. Het thema moet uitdagen tot het ontwikkelen van nieuwe technologieën en het stimuleren van duurzaamheid. Nog dit jaar wordt begonnen met de bouw van de Expo. De totale kosten die China gereserveerd heeft voor de bouw en de publiciteit van het project liggen rond de drie miljard dollar. Op de site van het Nederlands consulaat in China worden de kosten van het hele project inclusief de investeringen van infrastructuur en de communicatie geschat tussen de vijftien en dertig miljard USD. Het Expo-terrein ligt aan beide zijden van de Huangpu-rivier, en voor de bouw zullen in totaal 272 bedrijven en achttienduizend gezinnen worden verplaatst.

Op het volgende filmpje is een Franstalige introductie van de Expo te zien.