Telkens wanneer incest in de publiciteit komt, ontstaat er in het kielzog een sfeer van beschuldigingen, verdachtmakingen en ruzies. Bonhof en Korterink doen zelf al een duit in het zakje door een hoofdstukje van het zwartboek te besteden aan beschuldigingen aan het adres van minister Sordrager. Zij zou hebben meegeholpen aan het in de doofpot stoppen van een ontuchtaffaire op een school omdat ze zelf in het bestuur zat.
En toegegeven, Jolanda uit Epe wordt behoorlijk uitgedaagd. De ondertitel van het zwartboek: ‘In de schaduw van Epe’ is een regelrechte oorlogsverklaring. Bonhof benadrukt dat echte incest heel wat meer behelst dan een beetje friemelen op de Veluwe. Jolanda beschuldigt Bonhof op haar beurt van plagiaat. En ooit waren ze nog wel zulke goede vriendinnen. Nadat ze elkaar waren tegengekomen bij het programma Ooggetuige, hadden ze besloten samen een zwartboek samen te stellen. Maar al gauw hadden de twee ruzies, die eindigden met vernielingen in elkaars huis.
Volgens Bonhof wil Jolanda gewoon geld verdienen over de ruggen van incestslachtoffers. En nu Bonhof er zelf een centje aan gaat verdienen, zet dat kwaad bloed. Maar plagiaat? De aangeleverde teksten zijn nooit door Jolanda gepubliceerd en bovendien niet door haar geschreven. Zij gaat ervanuit dat Jolanda gewoon bang dat Joke Bonhof ‘Joke’ wordt, zoals zijzelf ‘Jolanda’ is geworden.
***
‘Een serie reclamefilms voor Amerikaanse wapenfabrikanten, uitgevoerd in een Nintendo amusementsverpakking van vuurwerk en gepaf.’ Nee, dat gaat niet over een gemiddelde amusementsknokfilm. Het gaat over de Vietnam-aflevering van de documentaire serie Oorlog in vredestijd die de Tros uitzendt. De kwalificatie is afkomstig van vier oud-Vietnam-actievoerders van het eerste uur: Tinkeke Nijenhuis, Maarten van Dullemen, Eric de Lijser en Herman Hoeneveld. Door de oorlog in Vietnam ‘De eerste helikopteroorlog’ te noemen laat de Tros volgens hen blijken alleen maar uit te zijn op een vertoning van technisch-militaire vernieuwingen. Daarmee wordt het doden van tienduizenden mensen gebagatalliseerd.
‘Alleen de “bomtapijten” van de B52 bommenwerpers worden prijzend genoemd, over napalm en fragementatiebommen horen wij niets’, zo stelden de vier aan hun brief aan de Tros.
Had Amerika die oorlog trouwens niet verloren?