Zomaar een dinsdag. Op de Filmacademie wordt een studentendocumentaire vertoond over Patrick Geryl die de ondergang van de wereld in 2012 voorspelt. Zoals de Maya’s al wisten: zonne-uitbarsting, draairichting van aarde keert om en dus zondvloed. Slechts een kleine groep wetenden, die op tijd grotten in het hooggebergte betrekt, zal overleven en een nieuwe beschaving creëren. De resterende mensheid kan het best de pil van Drion in huis halen, luidt het advies. Complicatie voor de uitverkorenen is dat de beste overlevingsplekken in Afrikaanse natuurreservaten liggen waar ze derhalve niet in mogen om bivak te maken. Er is inderdaad veel onrecht.
En kijk: Netwerk, onderafdeling EO, blijkt, gepresenteerd door zwaargewicht Van den Brink (die van Knevel), een compleet item aan deze Nostradamus van de korte termijn te hebben gewijd. Niet omdat ze in hem geloven, want ze geloven in iets anders, maar omdat… Ja, waarom eigenlijk? Wat bezielt een publieke omroep (in Gods naam) om een halve zool, die volgens de jonge documentairemakers ook nog eens nauwelijks volgelingen heeft, tot onderwerp van een zichzelf serieus nemende actualiteitenrubriek te bevorderen?
Diezelfde avond is Georgina Verbaan tafeldame in De wereld draait door. Zij mag, zoals daar gebruikelijk, zelf een eerste punt aandragen. Jan en Yolanthe uit elkaar. Gelukkig gaat het haar daar niet om: wel om de door ratten verkochte en door ratten gekochte beelden van bewakingscamera’s. Mag dat, vroeg ze zich terecht af. Maar daar ging DWDD niet over: aan tafel dus. En zo pikt een programma dat inderdaad ver verheven is boven Boulevard toch zijn graantje mee van dit stinkende handeltje. Goed, naar het Journaal voor serieuze kost. Maar nee, Philip Freriks gooit alle schalksheidsregisters open om kond te doen van de breuk. Guitig vermeldt hij zelfs het gerucht dat sprake is van een transfer van Yolanthe naar Madrid. Onbegrijpelijke mededeling voor wie niet weet dat de derde partij voetballer aldaar zou zijn. Diens naam en beroep worden niet genoemd, zo hoog is de Journaal-ethiek wel, maar indirect wordt er dus van uitgegaan dat hun kijkers ook aan het Boulevard-infuus liggen. Hoe moet een brave kijker anders deze flauwekul begrijpen – als die niet al is afgehaakt omdat hij geen idee heeft wie Jan en Yolanthe van de Tros zijn? En dan moet Balkenende, Man van het Volk, nog voor het absolute dieptepunt zorgen met zijn sms’jes uit Volendam.
Dezelfde avond zet ik, getriggerd door het Geryl-item, na lange onthouding Netwerk aan. Bingo! Margje Fikse kondigt, even kordaat als Tijs, een item aan over financiële astrologie. Of dat niet al absurd genoeg is: eerst nog even Apeldoorn. Het medium Gabriela heeft namelijk doorgekregen dat de doden daar niet voor niets zijn gevallen maar dat ze een spirituele betekenis hebben op de weg van het Nederlandse volk naar mededogen en onvoorwaardelijke liefde. Tot grote verontwaardiging van Apeldoorns gereformeerde dominee, dat wel: als God de zaken zo aanpakte was Die zijn God niet meer. Dominee houdt kennelijk vast aan ondoorgrondelijke wegen. Maar wat bezielt de EO om alweer een halve zool annex medium aandacht te geven, uiteraard lekker gelardeerd met beelden van chaos en ontreddering? De tegenstellingen in Hilversum liggen niet tussen links en rechts, maar tussen elementair fatsoen en populisme. Dat laatste wint op alle fronten, in alle geledingen. Jomandisering van de publieke omroep op zomaar een dinsdag.