Voor deze presentatie is een selectie gemaakt van de jongste generatie beeldend kunstenaars, vormgevers en architecten die tussen 2006 en 2008 voor hun werk een startstipendium van het Fonds BKVB hebben ontvangen. Kunst van nu Uit de ruim 350 kunstenaars die van het Fonds BKVB een bijdrage mochten ontvangen, hebben directeur Edwin Jacobs en álle conservatoren van het Centraal Museum gezamenlijk een selectie gemaakt. Hierdoor wordt er een zo breed mogelijk beeld gegeven van wat er op dit moment leeft in de kunst. Er wordt werk getoond van 31 veelbelovende kunstenaars die er niet voor schromen hun mening over de huidige maatschappij met het publiek te delen. Verschillende disciplines en talenten komen samen in de tentoonstelling: vormgeving, architectuur, fotografie, illustratie, schilderkunst, design en film. Ondanks alle verscheidenheid kan de aard van de werken gekarakteriseerd worden als helder, direct en de confrontatie zoekend: recht voor zijn raap.

Succesvol talent en nieuw werk

De tentoonstelling Recht voor zijn raap toont naast aanstormend talent ook kunstenaars die zich met behulp van het stipendium konden ontwikkelen en al zijn uitgegroeid tot een succes. Christien Meindertsma won in 2008 met PIG 05049 een Dutch Design Award voor beste ontwerp. Illustrator Gijs Huijgen en modeontwerper Iris van Herpen kregen in 2009 voor hun werk dezelfde prijs toegekend in de categorie beste illustratie en beste product mode, sieraad & accessoire. Daarbij komt dat een aantal kunstenaars speciaal voor de tentoonstelling nieuw werk maakt. Zo zal Sjocosjon een muurschildering van 2x3 meter maken in één van de tentoonstellingszalen en Idan Hayosh een spectaculaire lampeninstallatie in CM studio opzetten. Het werk van de kunstenaars beperkt zich niet alleen tot de tentoonstelling zelf, het omvat ook de vormgeving. Zo is de inrichting in handen van Marc Koehler. Vormgevers Alfons Hooikaas en Felix Weigand verzorgen de tweedelige catalogus.

Fonds BKVB

Het Fonds BKVB is de landelijke instelling die het beeldend kunstenaars, vormgevers, architecten en bemiddelaars mogelijk maakt hun werk op velerlei wijzen te ontwikkelen. Een startstipendium is een subsidie die bedoeld is om beginnende kunstenaars in staat te stellen zich op de artistieke en zakelijke ontplooiing van hun werk te richten. Bij de tentoonstelling verschijnt een tweedelige catalogus. Het eerste deel toont het werk van de kunstenaars die voor Recht voor zijn raap geselecteerd werden. Het tweede deel omvat het werk van alle kunstenaars (368) die een startstipendium ontvingen tussen 2006-2008.

Bijlage

De Groene Amsterdammer publiceert een speciale bijlage bij deze tentoonstelling.
Deelnemers

Alberto de Michele
Alfons Hooikaas
Anna Bas-Backer
Atelier NL
Awoiska van der Molen
Christien Meindertsma
De Makers Van
Felix Weigand
Gijs Kast
Idan Hayosh
Iris van Herpen
Jennifer Pettersson
Jeroen van Bergen
Job Wouters
Joep Overtoom
Jonas Staal
Lola Landscape Architects
Katrin Maurer
Marc Koehler
Marijn van Kreij
Miranda Cleary
Monika Kluckova
René van Engelenburg
Reineke Otten
Rob Hornstra
Rogier Klomp
Roos van Soest
Sjocosjon
Tom Verbruggen
Ton van Zantvoort
Wikke van Houwelingen

Centraal Museum | Nicolaaskerkhof 10 Utrecht | 030-2362362 | www.centraalmuseum.nl | Open di t/m zo 11.00-17.00