JERUZALEM – Gisteren werd bekendgemaakt dat de politie in Jeruzalem een vermoedelijke Israëlische terrorist heeft aangehouden. Hij zou van plan zijn geweest samen met drie andere joodse mannen een bom te gooien in een Arabische meisjesschool. De gearresteerde verklaarde een aanhanger te zijn van de racistische Kach-partij, opgericht door rabbijn en voormalig Israëlisch parlementslid Meir Kahane die eerder, in 1968, de militante Jewish Defense League in de Verenigde Staten oprichtte en in 1990 in New York werd vermoord.

Het is niet de eerste keer sinds het begin van de Palestijnse intifada dat de Israëlische veiligheidsdiensten verdacht moeten zijn op terrorisme van eigen bodem. Naar verluidt is de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Beth alert op de mogelijkheid dat het joodse binnenlandse ‘verzet’ uit de jaren tachtig herleeft. De meest geruchtmakende wapenfeiten van extreem rechtse groeperingen waren de moord op 27 Palestijnen door de uit de VS afkomstige zionistische extremist Baruch Goldstein bij de moskee van Hebron in 1994, en de moord op premier Yitzhak Rabin een jaar later.

Volgens de Israëlische media houden de veiligheidsdiensten al enige jaren eveneens rekening met een toename van gewelddaden van de zijde van Israëlische kolonisten in de bezette gebieden tegen Palestijnse doelen alsmede tegen hooggeplaatste Israëliërs die zij, in de geest van Kahane, beschouwen als landverraders die Israël willen uitleveren aan zijn Arabische vijanden.