Aifric Campbell, The Semantics of Murder(Serpent’s Tail): Opeens was ze er, Aifric Campbell, een anoniem boek in de boekhandel dat nog amper aandacht had gehad en na lezing voelde alsof deze debutante al jaren aan de weg timmerde. Een ideeënboek, over familie en ambitie, liefde en onverschilligheid, over psychologie en literatuur. Van een kwaliteit vergelijkbaar met McEwan, Roth en Duncker.

Keith Gessen, All The Sad Young Literary men, vertaald als Al de droevige jonge literaire mannen (De Bezige Bij): Omdat het nog niet zo makkelijk is om af te studeren, en een baan te vinden, verliefd te worden, geëngageerd te zijn en een debat te voeren. Debutant Gessen zet het allemaal herkenbaar op papier, met humor en tragiek, zonder dat je het idee krijgt dat hier een debutant zich boven zijn macht inspant.

Jhumpa Lahiri, Unaccustomed Earth, vertaald als Vreemd land (Meulenhoff): Behalve dat Jhumpa Lahiri een prachtige verhalenbundel heeft geschreven, heeft ze bijna een antropologische studie op papier gezet, over het leven van hoogopgeleide Indiase immigranten in de VS. Maar laat dat je niet afschrikken, dat klinkt te formeel, want Vreemd Land bevat verhalen van de bovenste plank over eenzaamheid, vervreemding, en familieruzies, geschreven door een van de meest fijnbesnaarde schrijfsters in de VS.