Maar is er niet ook sprake van een moreel-inhoudelijke crisis van de journalistiek waardoor de media het publiek van zich vervreemden? Of het nu om de overvloedige media-aandacht voor Wilders gaat, de publicitaire uitglijder van een minister (laatst weer Hillen), een frauduleuze hoogleraar of de aangekondigde rechtszaak tegen Zorreguieta - steeds weer zijn het de media zelf die een rol spelen. Het is allang niet meer zo dat de media het nieuws simpel verslaan, ze maken het nieuws ook vaak zelf, of dragen eraan bij. De media zijn niet alleen een spiegel ván de samenleving, ze houden de samenleving ook een spiegel vóór - in de vorm van lifestyle-journalistiek en human interest-interviews zelfs letterlijk. Ze leggen niet alleen de werkelijkheid vast, maar creëren ook een illusoire wereld, waarbij, omdat het nieuws in de 24-uurseconomie steeds ververst moet worden en vaak niet wordt uitgediept, gecompliceerde zaken niet aan de orde komen. De nieuwsconsument kan zich daardoor in een groot spiegelpaleis wanen. En juist dat spiegelpaleis maakt hem onbehaaglijk.

Over de sprekers
Xandra Schutte is hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer. Eerder was ze kunst- en literatuurredacteur van dat blad, hoofdredacteur van Vrij Nederland en uitgever van J.M. Meulenhoff. Ze schreef veel over literatuur en cultuur in het algemeen in weekbladen en literaire tijdschriften en in haar essaybundel Maskerade.

Het coreferaat wordt gehouden door Pieter Broertjes, oud-hoofdredacteur van de Volkskrant en thans burgemeester van Hilversum. Muziek wordt verzorgd door Hein Pijnenburg.

Klik hier voor meer informatie