‘Het was pas toen ik Facebook opende en het bericht “Moaz, rust in vrede” las dat ik realiseerde dat hij dood was’, zegt ze, haar stem krakend van emotie. Ze heeft de video niet gezien waarin IS haar man levend in een kooi verbrandt.

De dood van de 27-jarige piloot heeft het land verenigd. Velen twijfelden aan de rol van Jordanië in de coalitie tegen IS. Parlementsleden spraken zich ertegen uit dat het land vocht tegen andere moslims, en dat samen met Amerika. Nadat het vliegtuig van Kasasbeh uit de lucht was geschoten, zei ook Kasasbeh’s vader Safi dat zijn zoon niks te zoeken had in het luchtruim boven Syrië.

Maar nu wil iedereen wraak. De koning beloofde IS te vernietigen en poseerde in gevechtsuitrusting. Woensdag voerde het land zijn rol in de coalitie op.

Op weg naar Syrië scheurden de F-16’s over de hoofdstad en Kasasbeh’s geboortedorp waar duizenden Jordaniërs, inclusief het koninklijk echtpaar, de familie kwamen condoleren. In de dagen na zijn dood voerde de Jordaanse luchtmacht ten minste 56 aanvallen uit. Vader Safi is ook om en bezweert dat het land zijn zoon zal wreken.

Het hele land gedenkt ‘onze zoon’ en ‘onze martelaar’. De radio spreekt al een week lang over niets anders. Vrijdag kwamen duizenden Jordaniërs in het centrum van Amman bij elkaar om hem te gedenken en zich tegen IS uit te spreken. Ook koningin Rania liep mee. Ze droegen posters met de afbeelding van de knappe luitenant en de tekst: ‘Moaz, de echte martelaar’.

Want de piloot is niet de enige martelaar die Jordanië voortbrengt. Er vechten minstens vijftienhonderd Jordaniërs in Syrië en Irak. Artsen en zelfs de zoon van een parlementslid reisden af voor de jihad. De 250 Jordaniërs die daar sneuvelden krijgen hetzelfde etiket als de jonge man die de strijd tegen hen een gezicht gaf.