Savage Beauty van Kari Kola © Kari Kola

De cultuursector is tot nader orde gesloten en achter de dichte deuren van theaters, musea en bioscopen hoopt de kunst zich op. Er zijn opera’s en toneelstukken waarvoor maanden gerepeteerd werd, maar die vooralsnog niet in première kunnen gaan. Complete tentoonstellingen die ongezien blijven, films die op de plank belanden. En dat in een tijd waarin de roep om kunst luider lijkt te klinken dan ooit tevoren. Daarom tippen wij de beste cultuur voor de thuisblijver. Kunst die alsnog in première gaat, maar dan online, virtuele rondleidingen door musea, spontane optredens op Instagram en een enkele all-time favourite van een van onze kunstcritici.

Vandaag: kunsttips van Koen Kleijn.

1. Stay at Home Stedelijk

Musea die online rondleidingen aanbieden zijn er te over: het Google Arts & Culture-platform geeft toegang tot de collecties van meer dan 1200 internationale musea. Zo kunt u rustig en geheel in uw eentje in de Vaticaanse Musea in Rafaels pauselijke vertrekken rondkijken, of in musea waar u anders nooit zou komen. Het Museum of Islamic Art in Qatar, de collecties van het Witte Huis in Washington, D.C. of het National Museum of the United States Air Force in Dayton, Ohio (waar ik kon lezen dat het eerste gerichte schot vanuit een vliegtuig werd gelost op 20 augustus 1910, door luitenant Jacob Fickel, op 30 meter hoogte boven Sheepshead Bay, New York).

Nederlandse musea doen hun best. Het Stedelijk Museum Amsterdam presenteert Stay at Home Stedelijk, met elke dag om 16.00 uur een minidocumentaire, podcasts en audiotours uitgezonden op Instagram, Facebook en YouTube.

2. Tentoonstellingen?

In het Museo Nacional Thyssen-Bornemisza in Madrid was net het prachtige overzicht Rembrandt and Portraiture in Amsterdam, 1590-1670 geopend; de online tour zit gelukkig heel mooi in elkaar. Ook sneu is de sluiting van de Kunsthalle München, waar Du Bist Faust: Goethes Drama in der Kunst nu alleen digitaal – 360°, met audiotour – te zien is.

3. Hermitage

In de Hermitage in Sint-Petersburg maakte Aleksandr Sokoerov al eens een ononderbroken film van 96 minuten, Russian Ark; het museum presenteert op YouTube nu een rondwandeling door het museum – 45 zalen, bijna 600 kunstwerken – van niet minder dan 5 uur en 19 minuten, naar verluidt in één take geschoten met een iPhone 11 Pro.

4. UbuWeb

Een van de meest fascinerende archieven voor digitale media en videokunst is UbuWeb. Duizenden video’s. Joseph Beuys als popmuzikant, Julian Schnabel bezig met countrymuziek, werken van Bas Jan Ader, Yoko Ono, Vito Acconci of, bijvoorbeeld, de enige film naar een scenario van Samuel Beckett, met Buster Keaton in de hoofdrol. Alles gratis.

5. Galway

Heel veel pech heeft het stadje Galway, in Ierland, dat dit jaar Europese Cultuurhoofdstad is. Bijna alle evenementen zijn geschrapt. De Finse kunstenaar Kari Kola presenteerde er wel nog haar Savage Beauty, een spectaculaire projectie van licht en kleur op de heuvels van Connemara: er is gelukkig een sfeervolle video van.

6. Chatten

Mocht u liever gewoon met aan andere wereldburger willen praten: quarantinechat.com biedt een aardige variatie op Chatroulette: je krijgt zomaar gratis iemand aan de telefoon.