Kaapstad – Doodsoorzaak: gebroken hart. Dat klinkt naar romantische tragiek, in de geest van Goethe’s lijdende jonge Werther. Nou, vergeet dat maar. De Zuid-Afrikaanse journaliste Suna Venter overleed deze zomer nadat haar hart het had begeven als gevolg van stress en intimidatie. Ze was 32 jaar.

Venter werkte acht jaar voor de Zuid-Afrikaanse staatsomroep sabc en werd bekend als een van ‘sabc-8’, het groepje journalisten dat in juli vorig jaar publiekelijk zijn ongenoegen uitte over een besluit van sabc-baas Hlaudi Motsoeneng om geen beelden meer te tonen van geweld en vernielingen die plaatsvonden bij protestacties in verschillende delen van het land.

Zeven van de acht journalisten werden ontslagen, de achtste kreeg te horen dat zijn contract niet werd vernieuwd. Later die maand, na een rechtszaak, werden de ontslagen weer ingetrokken. Maar daarmee was de martelgang van Suna Venter nog niet ten einde. Zij en haar collega’s verschenen voor een parlementair comité dat de gedragingen van Hlaudi Motsoeneng onderzocht. Venter, jong, wit en Afrikaans, werd het mikpunt van haat en intimidatie.

Volgens haar ouders werd ze begin 2017 in haar gezicht geschoten met een luchtdrukpistool en werd er herhaaldelijk ingebroken in haar flat in Johannesburg (haar laptop verdween). Ook zouden de remkabels van haar auto zijn doorgesneden en de banden lekgestoken. Tevens zou ze zijn vastgebonden aan een boom in een park, waarna het gras rond haar werd aangestoken. Venters ouders zeiden dat ze bovendien drie keer was aangevallen in het afgelopen jaar.

Uit de profielen en necrologieën die de afgelopen tijd verschenen komt Suna Venter naar voren als een gedreven, koppige en passievolle journaliste. Met een ngo had ze deelgenomen aan missies in Libië en Syrië. Haar doel was om onvervaard en onvermoeibaar onrecht te bestrijden.

De ironie wil dat haar grote tegenspeler bij de sabc, Hlaudi Motsoeneng, in juni werd ontslagen na een lange reeks van controverses, waaronder het feit dat hij had gelogen over zijn kwalificaties (hij had zijn middelbare school niet afgemaakt) en zijn pogingen om negatieve berichten over president Jacob Zuma uit het nieuws te houden. De sabcwilde geen bijzonderheden geven over de reden van het ontslag.

Hoe dan ook, het kwam te laat voor Suna Venter, die probeerde om de moed erin te houden, getuige een gedicht dat ze in maart 2016 op Facebook plaatste, en dat eindigde met de woorden: ‘I believe that God exists/ What you call him is the trivial bit/ Thus I believe that life is fair/ and that nothing is too much to bear.’