Het programma van Julidans 2012 kenmerkt zich door voorstellingen van makers die met originele ideeën losbreken uit bestaande vormen en aan de ketenen van tradities en genres rammelen. Dansmakers met lef en een eigenzinnige visie op de wereld, die bovendien de grenzen van de dans oprekken. Soms organisch en harmonieus, een enkele keer met enig functioneel geweld.

Julidans presenteert 17 premières, waaronder 2 wereldpremières, met choreografen uit onder meer Canada, Israël, Brazilië, Turkije, Zuid-Afrika, Duitsland, Frankrijk en Spanje. Het festival opent met de wereldpremière van Dave St-Pierre die dit jaar zijn controversiële trilogie afrondt met Foudres. De eerste twee delen van dit drieluik over menselijke relaties, La pornographie des âmes (2005) en Un peu de tendresse bordel de merde! (2010), waren al te zien op eerdere edities van Julidans.

Sidi Larbi Cherkaoui, vorig jaar voor de tweede keer uitgeroepen tot choreograaf van het jaar door Tanz, sluit het festival af. Hij laat zich voor zijn nieuwste creatie TeZukA inspireren door het werk van de Japanse striptekenaar Osamu Tezuka, ‘de god van de manga’. In een combinatie van dans, projecties, tekst, decor en de dromerige muziek van Nitin Sawhney brengen zowel dansers als kalligrafen Tezuka’s thema’s als mensenrechten en tolerantie tot leven.

Julidans vindt plaats in Stadsschouwburg Amsterdam, Theater Bellevue, Melkweg Theater en Paradiso maar gaat ook de wijken in met voorstellingen in het Vondelpark Openluchttheater, Podium Mozaïek en het Bijlmer Parktheater. Het festival organiseert bovendien een uitgebreid randprogramma met onder meer lezingen, debatten, ontmoetingen met de makers en filmvertoningen.

[Persbericht]

Meer informatie op julidans.nl