In september 2012 vonden archeologen van de Universiteit van Leicester zijn skelet onder een parkeerplaats, en deden daarmee een van de belangrijkste archeologische ontdekkingen in de geschiedenis van Groot-Brittannië. De universiteit besloot de restanten te herbegraven in de kathedraal van Leicester, met toestemming van de overheid.
Daar moest de verre familie van Richards Plantagenet-dynastie niets van hebben. De enige connectie die Richard had met Leicester was zijn bloedige dood die het einde van de Rozenoorlogen betekende. De gebochelde koning stierf op het slagveld door toedoen van het huis van Lancaster, de afsplitsing van de dynastie onder leiding van Hendrik de Zevende. Zijn vijanden hielden een triomftocht met zijn naakte lichaam, waarna hij haastig werd begraven. Na zijn dood vergaarde hij overigens meer bekendheid dan ervoor, door Shakespeare’s portret (‘Mijn koningrijk voor een paard!’) dat hem als een sadistische, corrupte schurk neerzette.
Zijn vermeende afstammelingen groepeerden zich onder de ‘Plantagenet-alliantie’, om ervoor te zorgen dat hij in zijn geboorteplaats York zou worden herbegraven. Dat de overheid hen niet had geraadpleegd in het nemen van de beslissing was een schending van het recht op familieleven, aldus hun advocaat. In een manifest stelt de alliantie dat de teraardebestelling van een vorst met de grootste nationale eer en respect dient te worden uitgevoerd.
De vertegenwoordigers van de universiteit en kathedraal van Leicester vinden precies hetzelfde. Een vorst dient met waardigheid en respect te worden begraven. Maar dat houdt volgens hen ook in dat de herbegraving vlot en goed verzorgd verloopt. Anya Proops van de Universiteit van Leicester noemde het tegenover de bbc een squabble, vrij vertaald geharrewar, gekibbel. Niet hun schuld maar wel oneervol.
Het zal nog zeker enkele weken duren voor Richard zijn grafrust vindt. Nu ja, rust: de gemeente Leicester wil een bezoekerscentrum van vier miljoen pond om het graf heen bouwen, en wacht de uitspraak niet af voor het herstel van de kathedraal. ‘Het is een rechtszaak om toeristengeld’, zei Leslie Ibsen, een van de daadwerkelijk bevestigde afstammelingen van de koning in de Times Colonist.