Buenos Aires - Een jaar zit hij alweer vast, Julio Alberto Poch, de ex-Transavia-piloot die van misdaden wordt verdacht tijdens de Argentijnse dictatuur. Eind september 2009 gearresteerd in Valencia, in maart van dit jaar uitgeleverd aan zijn geboorteland.
Daar deelt Poch (57) sindsdien een gevangenispaviljoen met andere voormalige militairen, tegen wie eveneens rechtszaken lopen voor het martelen, verkrachten, executeren of laten verdwijnen van tegenstanders van de junta. Het is een eigenaardig lot voor de man die op dit moment van zijn pensioen had willen genieten.
Onderzoeksrechter Sergio Torres verhoorde Poch driemaal en maakte in juni bekend hem te vervolgen wegens betrokkenheid bij ‘vluchten des doods’. De Argentijnse junta gebruikte die vluchten om zich van tegenstanders te ontdoen, die gedrogeerd vanuit vliegtuigen in de Atlantische Oceaan werden gegooid. Tussen de drie- en zesduizend gevangenen zouden op die manier zijn verdwenen, aldus de enige soldaat die zijn rol bij de vluchten heeft bekend.
Maar Poch bekent niet. Evenmin zijn er ooggetuigen. Er zijn slechts documenten waaruit Pochs verleden als marinepiloot blijkt en verklaringen van ex-collega’s bij Transavia, die hem hebben horen zeggen dat hij vluchten des doods heeft bestuurd. Verklaringen waarvan Poch stelt dat ze niet kloppen, reden waarom zijn Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops aankondigde de getuigen nogmaals te willen horen. De vraagtekens rondom de zaak worden steeds groter. Een verleden als marinepiloot is geen delict en verder zijn het de woorden van zijn ex-collega’s versus die van Poch. Dat is nauwelijks een bewijs te noemen. Maar Torres schrijft in zijn argumentatie dat er ‘voorlopig’ genoeg indicaties zijn, ‘voor deze fase van het proces’.
Voor Pochs Argentijnse advocaat Gerardo Ibañez is het eenvoudig: Torres heeft geen zaak en dat weet hij zelf ook. Maar Torres is de man die om uitlevering van Poch heeft gevraagd, dus hij kan moeilijk bij de eerste de beste gelegenheid zeggen onvoldoende bewijs te hebben. Het lijkt steeds reëler dan dat de zaak-Poch op een justitiële canard uitdraait. Wie het dossier leest zoals Torres het tot dusverre heeft gepresenteerd, zal zijn geld in ieder geval niet op een veroordeling inzetten. Tenzij de onderzoeksrechter heel snel iets uit een hoge hoed tovert, lijkt Poch alsnog van zijn pensioen te gaan genieten.