Kaapstad – Het nieuws kwam kort na de slachtpartij in Florida: vijf agenten en een soldaat vermoord in het plaatsje Ngcobo in Zuid-Afrika’s Oostkaap. Twee van de slachtoffers waren meegenomen in een gestolen politiewagen en geëxecuteerd. Bij het horen van dergelijk nieuws denk je meteen: IS of rebellen. Maar in de Oostkaap is geen terrorisme en woedt geen opstand. Dan moeten het criminelen zijn. Het gebeurt wel vaker: agenten worden om hun vuurwapens gedood. Drie dagen later meldde de radio dat de politie tien mensen had gearresteerd en dat zeven anderen tijdens een schietpartij waren gedood, in een kerk. Een aantal verdachten was nog voortvluchtig.

Gedood in een kerk… De cop killers behoorden tot de Mancoba Seven Angels Ministry, een sekte met zeven leiders die door hun volgelingen ‘engelen’ worden genoemd. Na de tweede schietpartij vond het politieteam ruim honderd jonge meisjes op het erf van de kerk, die mogelijk als seksslavinnen waren gebruikt. De jongsten waren twaalf. Ook werden er zuigelingen aangetroffen. De meisjes, die in tien golfplaten krotten woonden, waren volgens de politie ‘geïndoctrineerd en gehersenspoeld’.

Er kwam meer over de sekte boven water. Het bleek een soort combinatie van de Daltonbende en Charles Manson. De ‘kerk’ wordt sinds 2015 gerund door zeven Mancoba-broers, de engelen, en hun moeder, nadat oprichter pa Mancoba was overleden en de familie zich niet kon vinden in de opvolger. De sekte wacht op de terugkeer van Jezus. Er is veel zang en dans, en de pakweg tweehonderd leden dragen witte shirts. Contact met de buitenwereld is verboden, evenals materieel bezit. Auto’s en geld moeten ze afstaan aan de Mancoba’s. Niemand mag werken. Onderwijs is taboe, want in scholen huist de duivel.

Net als in Florida was de slachting niet volledig uit de lucht komen vallen. In 2016 had de lokale overheid al 21 meisjes uit de klauwen van de sekte gered. En vorig jaar oktober waarschuwde de CRL Rights Commission, onder meer belast met het beschermen van religieuze rechten, een parlementair comité voor de persoonlijkheidscultus rond de Mancoba’s. De volksvertegenwoordigers negeerden de waarschuwing en wezen op de in de grondwet verankerde geloofsvrijheid.

Toen de terugkeer van de Verlosser langer bleek te duren dan gedacht en het geld op raakte, veranderde de sekte in een criminele bende. Geldautomaten werden opgeblazen en uiteindelijk werd de politiepost overvallen. Het kerkgebouw, beloofden de autoriteiten, gaat tegen de vlakte.