Kaapstad begint te stinken

Kaapstad – Het aftellen is begonnen. We hebben nog 65 dagen te gaan tot Day Zero, de dag waarop Kaapstad de kranen dichtdraait. Alleen het zakencentrum en de ziekenhuizen kunnen dan nog op gemeentewater rekenen, de rest van de vier miljoen inwoners is aangewezen op hun eigen maatregelen, vindingrijkheid en geduld. Dat betekent: je eigen aangelegde voorraad gebruiken, een alternatieve waterbron vinden (van bergstroompjes tot diefstal) of in de rij staan bij een van de tweehonderd waterpunten.

Of Day Zero ook werkelijk komt, schijnt af te hangen van de Kapenaren zelf. Slagen zij erin de dagelijkse consumptie terug te dringen tot minder dan vijftig liter, dan bestaat de kans dat de dag des onheils kan worden afgewend.

City of Cape Town heeft een kaart gemaakt waarin je de waterconsumptie van elk erf kunt terugvinden. Wij hebben code donkergroen. Dat betekent dat we erg zuinig aan doen (de overbuurman twee huizen verder niet). Mag ook wel, want de organisatie van ons huis is totaal veranderd – evenals de geur. Het douchewater (maximaal twee minuten) wordt opgevangen en gebruikt voor de toiletten, maar soms wordt er ook een sportshirt in gewassen. Kleding wordt sowieso langer gedragen. En handdoeken, zo hoorden we, kun je ook in de zon en wind hangen, want echt vuil zijn die meestal niet.

De afwasmachine staat weg te roesten. In plaats daarvan gebruiken we twee plastic bakken onder de kraan, links voor afwassen, rechts voor afspoelen. Vuil water gaat naar de planten in de tuin die de droogte hebben overleefd. Naast het huis staat een grote watertank voor regenwater, die nagenoeg vol is. Ook staan er een stuk of tien vijfliterflessen die we in de loop van de maanden met regenwater hebben gevuld. Tevens hebben we een buitendouche waar een mager straaltje regenwater uit komt.

We overwegen een composttoilet, dat werkt met stro en zaagsel. Nadeel is dat je het óf ergens in je badkamer moet proppen, óf buiten moet plaatsen, met alle problemen van dien (slecht weer, voorbijgangers, overburen).

Drinkwater kost de meeste hoofdbrekens. De vijfliterflessen zijn vrijwel overal uitverkocht. Wij hebben er nu zes staan. Maar hoeveel heb je nodig? En hoe zit het met de schadelijke gevolgen van plastic als ze te lang staan?

En dan, de volgende dag, lees ik het nieuws dat Day Zero opnieuw is verschoven. Nu naar 11 mei. Speelballen zijn we.