Kaatsen

Waarom scoren de spitsen van Ajax niet sinds de aanstelling van Jan Wouters? Toen hij eind vorig jaar Morten Olsen opvolgde, was geen van de vier Ajax-spitsen in vorm. Brutil Hose was door Morten Olsen kapotgemaakt toen hij in een week van anonieme speler uit het tweede was gepromoveerd tot de man die Ajax in de Champions League moest houden. Daar viel voor Wouters weinig meer uit te halen. De Zuid-Afrikaan Benni, tweede spits, kreeg onder Wouters en Olsen nooit de waardering die hij verdiende. Voor zijn land scoort hij iedere wedstrijd, bij Ajax was het altijd een verrassing of hij speelde. Gerald Sibon was de speelbal van zowel Wouters als Olsen, hoewel Wouters wel gecharmeerd was van de hardwerkende, ietwat klunzige lange kaatser. En dan Shota Arveladze, de topscorer en revelatie van twee seizoenen geleden. Vanaf het begin was duidelijk dat deze prachtige baltovenaar de harten van alle Ajacieden had veroverd behalve dat van de belangrijkste, Jan Wouters. Shota was te speels, moest soberder spelen. Dan zou de vorm terugkomen, dacht Wouters. Maar Shota wilde juist zijn balgevoel terug. Door veel met de bal te lopen en te doen vind ik mijn vorm terug, hoopte Arveladze.

Het nieuwe seizoen is vier wedstrijden oud. Benni en Sibon zijn verkocht. Hose speelt weer in het tweede en Arveladze is gedegradeerd tot tweede spits, achter de duurste speler uit de geschiedenis van Ajax, Nikos Machlas. Het is Shota aan te zien. Wouters had kennelijk geen vertrouwen in de spitsen waarover hij vorig seizoen beschikte.
Tijdens Ajax-Feyenoord blijkt dat ook de duurste speler uit de geschiedenis van Ajax problemen heeft. Het ontbreekt hem aan vertrouwen. Onlangs hoorde ik Wouters zeggen dat Machlas moet leren kaatsen. Misschien had Wouters nooit Benni hoeven verkopen en was alles goed gekomen als hij juist zijn spitsen, vaak grillige en speelse mensen, meer vertrouwen had gegeven. Hopelijk krijgt Machlas dat vertrouwen wel, zodat Ajax aan het eind van het seizoen niet weer op zoek moet naar een scorende spits. Die moet leren kaatsen.