Het toenmalige college van B & W heeft het stuk besproken, dus een van die wethouders kan het hebben laten uitlekken in het kader van een naderend ministerschap van Van Thijn op Binnenlandse Zaken, of een van de politiemensen die toegang hebben tot de gespecificeerde gegevens van de post ‘toelagen’. Het zal ooit wel uitkomen wie dat kunstje geflikt heeft, maar tot op heden is het tippen van Brandpunt over het contract succesvol verlopen voor de tippers. Van Thijn is geen minister.
Niemand kan binnenkort meer kwaad doen, want Kohl wil de internationale politiemacht uitbreiden, versterken en bevoegdheden geven om op te treden binnen Europa op welk grondgebied dan ook. Schengen is nog steeds niet goed geregeld, maar Kohl wil al veel verder gaan. Welke krachtige minister van het nieuwe kabinet zal dit tegenhouden? Wie gaat ons een beetje beschermen tegen dit soort gevaren?
Niemand, dat is zeker. De nieuwe vervolgingen komen eraan. Wij burgers worden steeds meer overgeleverd aan ongecontroleerde politiemachten - dichtbij huis door de uitbreiding van de bevoegdheden van de regionale korpschefs en van verderaf door machten als Kohl. Democratie nooit van gehoord, oppakken wel. Er zijn problemen die met de directe leefomstandigheden van mensen te maken hebben, waaronder veiligheid. Zal het kabinet Kok ons beschermen? We zullen zien. De politieke wil straalt eraf.