De Turkse premier Tayyip Erdogan ijvert de laatste jaren voor een ‘nieuwe’ islamitische wereld. Hij ageert tegen Israël en wint zo de sympathie van zijn geloofsgenoten, hij zet zich in voor verdere ontwikkeling van economische samenwerking tussen de moslimlanden, met een aantal Arabische landen heeft hij de visa afgeschaft. Erdogan gaf zelfs de ‘gek’ Kadhafi een kans; een half jaar geleden heeft hij uit de handen van Kadhafi nota bene een prijs voor mensenrechten in ontvangst genomen. Erdogan werkte aan een nieuwe toekomst in de islamitische wereld, maar had blijkbaar niet zo'n rijke fantasie als de mensen in die landen. Dat de huidige dictators omvergeworpen konden worden, daar kwam Erdogan niet op.

Na het uitbreken van de rellen in Libië heeft Ankara dan ook een hele tijd liever de kat uit de boom gekeken. Pas toen Erdogan cum suis begrepen dat de gehate Sarkozy eerste viool begon te spelen, namen ze initiatief en stonden ze erop dat de leiding van de militaire interventie naar de Navo zou gaan. De gemiddelde Turk begrijpt er weinig van. Bij de rellen in Egypte was Erdogan de eerste die om het aftreden van Hosni Moebarak vroeg. De Egyptenaar moest volgens hem naar zijn volk luisteren en weggaan. Maar Libië en Kadhafi hebben blijkbaar een andere plek in het hart van de Turkse premier. Hij was tot het laatste moment tegen militair ingrijpen aldaar.

Volgens de Turkse pers heeft dit allemaal een reden en heeft de kat in de boom een goedgevulde buik. De gerenommeerde krant Haberturk schreef dat Moammar Kadhafi een groot deel van zijn geld in Europa enkele weken geleden naar Turkije heeft overgemaakt. Volgens Haberturk gaat het om drie miljard dollar. Daarnaast zou Erdogan, toen hij Libië bezocht om de Kadhafi-mensenrechtenprijs in ontvangst te nemen, een paar lucratieve zakendeals hebben gesloten namens Turkije, die hij niet wilde laten stranden. Maar de Turkse regering is van de schok bekomen. Ook het Turkse leger wordt nu ingezet voor een nieuw Libië. En de nieuwe vraag rijst: wat gaat Erdogan doen als straks de beurt is aan de Syrische president Bashar al-Asad? Die vriend woont net over de grens.