First Aid Kit, Johanna en Klara Söderberg © Neil Krug

Het meest venijnige nummer dat First Aid Kit ooit speelde, was tijdens optredens een cover van het legendarische War Pigs van Black Sabbath. Die beroemde twee zinnen (‘Death and hatred to mankind/ Poisoning their brainwashed minds’) kregen een volstrekt andere lading toen de immer harmonieuze Klara en Johanna Söderberg ze zongen, en niet de knauwende Ozzy Osbourne.

Verrassend gingen ze daar in venijn zélf overheen, toen het duo uit Zweden opeens een single uitbracht als reactie op de #Metoo-discussie. De titel was glashelder: You Are The Problem Here. Op een elektrische gitaar klonken de twee zussen met name in de coupletten giftig van woede. Ze braken ooit door na een YouTube-clip waarin ze Fleet Foxes coverden, maar Fleet Foxes waren nog nooit zo ver weg. Hier kwamen eerder Courtney Love en Brody Dalle om de hoek kijken. IJzingwekkend, hoe de zussen de Harvey Weinsteins van deze wereld voor het vuurpeloton zetten: ‘Do you really expect anyone to feel sorry/ That you ruined your own live?’ En even later: ‘I hope you fucking suffer’.

Dat nummer staat niet op het nieuwe album van First Aid Kit. En als het er wel op had gestaan, was het volstrekt uit de toon gevallen. Die toon wordt gezet met Rebel Heart: een even fraai aangekleed als opgebouwd nummer, dat voller en meer geproduceerd klinkt dan vorig werk. Niet dat dit nodig is: als twee nummers later het kalme Fireworks vooral is gebouwd op die twee stemmen, blijkt dat ook voldoende. Die vocale samensmelting verveelt werkelijk nooit. Maar de eerste indruk blijkt de juiste: Ruins is een tot in de puntjes verzorgd album, waar met hoorbare zorg aan de arrangementen is gewerkt. Zo’n pingelende pianotoets op de achtergrond in My Wild Sweet Love, bijna onhoorbaar zonder koptelefoon: een en al liefde voor detail.

Soms ligt de wat al te zijige lievigheid op de loer, maar die wordt dan weer gesmoord in de onweerstaanbare zwier van Distant Star en Hem of Her Dress. Dat laatste nummer is een fantastische hybride van een kampvuurnummer, een smartlap en een folk-anthem. Dronkemanskoor erbij, trompetten eroverheen, la-da-da-refrein: geschreven om in te haken.

Het album eindigt met het eerste First Aid Kit-nummer ooit zonder harmonieën. In een interview vertelden de zussen hoe het nummer ontstond: ze zagen bij Carter Vintage Guitars in Nashville de mooiste Gibson-gitaar die ze ooit hadden gezien. Toen ze het prijskaartje zagen, besloten ze dat een Instagram-foto waarop Klara de gitaar vasthield ook wel voldoende was. Diezelfde avond hadden ze een etentje met Jack White. Hij had de Instagram-post gezien en gaf ze een cadeau: de gitaar. Met een brief erbij. De opdracht er een mooi nummer op te schrijven. Dat nummer lijkt op te bouwen naar chaos, als het plots ophoudt. Geen fade-out, geen waarschuwende afbouw. Alleen witte ruis, en dan stilte. Wat de gitaar nou precies kostte, stond er niet bij. Maar het was het waard.

First Aid Kit, Ruins. First Aid Kit speelt 7 maart in Paradiso, Amsterdam