Op 15 september 2016 gaat de masterclass van start. Een groep van vier tot vijf deelnemers gaat ongeveer vijf maanden lang gezamenlijk werken aan een groot onderzoek onder begeleiding van Groene Amsterdammer redacteur Koen Haegens en Investico redacteur Thomas Muntz. Bovendien zal de groep les krijgen van verschillende gastdocenten en ervaringsdeskundigen Zo kreeg de masterclass vorig jaar gastsessies onder meer verzorgd door Jeroen Smit (onderzoeker en auteur van o.a. De Prooi) en Jan Meeus (onderzoeksjournalist voor de NRC).

Deelname aan de masterclass is gratis, maar vergt van de deelnemers een grote tijdsinvestering. Deelnemers ontvangen een in house opleiding bij Investico met intensieve persoonlijke begeleiding, zijn onderzoeker en auteur van een lang diepgravend artikel in De Groene en mogelijke publicaties in dagbladen FD en Trouw. Zij ontwikkelen zich tot teamgerichte, gespecialiseerde onderzoeksjournalisten. De masterclass is voor jonge journalisten bovendien de route om medewerker te worden bij Investico, onderzoeksplatform voor het FD, Trouw en De Groene Amsterdammer.

Het programma bevat:

-een intensief onderzoek, waarbij de nadruk ligt op klassieke & nieuwe (data)-journalistieke methoden & technieken en interpretatieve discussies;

– begeleiding bij het leren werken in teams;

– trainingen, bijvoorbeeld in interviewtechnieken of data-analyse;

– literatuursessies opgezet vanuit verschillende journalistieke tradities, en filosofische en historische teksten;

– een intensieve schrijffase onder begeleiding van ervaren redacteuren van ongeveer een maand.

Deelnemers moeten minstens een halve week flexibel beschikbaar zijn. Tegen het einde van het onderzoek loopt de intensiteit van het project aanzienlijk op.

Heb je vragen?

Meld je dan via de mail en kom langs op de informatiemiddag op donderdag 26 mei, van 17:30 tot 18:30 bij De Groene Amsterdammer, Singel 464 Amsterdam.

Solliciteren?

Wij zoeken ambitieuze deelnemers die een carrière in de onderzoeksjournalistiek willen beginnen. Om een goede onderzoeksjournalist te worden heb je intelligentie, nieuwsgierigheid, doorzettingsvermogen, een goed sociaal gevoel en brede belangstelling nodig. En je zal vooral hard moeten werken.

Kandidaten:

– hebben een academische opleiding achter de rug;

– zijn tussen de twintig en de vijfendertig;

– hebben ervaring met onderzoek doen;

– hebben bij voorkeur ervaring met het schrijven van andere dan academisch teksten (dit is geen vereiste);

– hebben een brede maatschappelijke, economische en historische interesse.

Journalistieke ervaring is geen vereiste; geïnteresseerden met een achtergrond in de exacte wetenschappen, rechten of datajournalistiek worden ook nadrukkelijk aangemoedigd te solliciteren.

Stuur ons een motivatiebrief met inspiratiebronnen en een CV + een artikel of werkstuk waaruit jouw onderzoek- en schrijfvaardigheid blijkt.

Medio juni zullen de sollicitatiegesprekken gevoerd worden.

Je kunt solliciteren tot en met 31 mei 2016

Aanmelden voor de informatiemiddag en solliciteren kan via: web@platform-investico.nl

Kijk voor alle informatie op www.platform-investico.nl/masterclass/