De voetbalwereld is weer even in de war, en ik ook. Chelsea doet geen zaken onder de dertig miljoen euro. Sorry, Arjen Robben kostte negentien miljoen euro. Barcelona betaalt voor Mallorca-spits en international van Kameroen E’Oto ruim 25 miljoen euro. Overal lees je dat Barcelona geen geld heeft. Mallorca heeft helemaal geen geld en wilde de beschaafde en overigens ook goede spits Arnold Bruggink dwingen naar een club te gaan waarvan Mallorca zojuist een speler had gekocht. Bruggink weigerde en kon tot zijn geluk naar Heerenveen. Heerenveen betaalde overigens niets, althans geen transfersom. En dat arme Barcelona betaalt het nog veel armere Mallorca de transfersom van ruim 25 miljoen in vijf jaar.

Boven op alle genoemde en uitgegeven bedragen voor armetierige verdedigers en topspitsen van wie sommigen nog niets hebben bewezen, kwamen er vorige week twee bij. De grote verrassing van het Europees voetbalkampioenschap, het Engelse dikkerdje Wayne Rooney, werd voor 37 miljoen euro getransfereerd van Everton uit Liverpool naar het zestig kilometer verder geleden United uit Manchester, meer dan tachtig miljoen gulden voor een tiener die nog alles moet bewijzen. En toen kwam de transfer van Zlatan Ibrahimovic van Ajax naar Juventus. Ajax zou minimaal dertig miljoen euro voor de spits willen hebben. Je zou bijna zeggen slechts dertig miljoen als je weet hoe goed Ibrahimovic is en hoeveel beter hij kan worden. Met dertig miljoen kon je als Ajax-watcher vrede hebben. Maar het werd slechts zestien miljoen, en dan mag Juventus ook nog eens betalen in vier termijnen.

Zolang de directie van het beursgenoteerde Ajax geen openheid van zaken geeft, moeten we spreken van wanbeleid en kapitaalvernietiging. Ronald Koeman wilde Zlatan houden. Natuurlijk. Wat wint een coach als zijn beste speler vertrekt? Wilde technisch directeur Louis van Gaal dan af van de lastige maar wel geniale Zweed? Want hij wist ook (neem ik aan) dat Zlatan na de interland Zweden-Nederland tegen Koeman had gezegd dat hij niet meer met Rafaël van der Vaart in één elftal wilde spelen en dat Koeman maar moest zien hoe hij dat probleem zou oplossen. Op voorhand had Ibrahimovic het probleem zelf opgelost met een vieze tackle op de enkel van Van der Vaart in de interland Zweden-Nederland. En nu is het probleem opgelost met het vertrek van Zlatan voor slechts zestien miljoen, ook nog eens te betalen in vier jaar, aan een tegenstander in de Champions League. Omdat Ajax zeg maar veertien miljoen euro te weinig incasseerde, wacht ik op antwoord op de vragen of er slecht is onderhandeld, of iemand bij Ajax van hem af wilde, of Ibrahimovic Ajax onder druk heeft gezet, of er derden belang hadden bij de lachwekkendste transfer van de afgelopen zomer. Waarom stel je die vragen dan niet zelf, zult u zeggen. Ho ho, ik wil ook nog schnabbelen.