‘In Den Helder bij een oudoom en een oudtante hadden we daar eens, dat moet in 1946 zijn geweest, een maaltijd. Daar werd natuurlijk ook wat gedronken, nog niet door mij natuurlijk. Ik was nog maar een jaar of acht. Er werd gegeten en er heerste een gemoedelijke stemming.
Maar opeens komt er een gelatinepudding binen, wickle-wackle, waar je zo doorheen kunt kijken, een see-through-pudding als het ware. Toen zag ik voor het eerst dat er met eten meer gedaan kan worden dan alleen maar opeten. Later gooide ik er zelf wel veel mee. En het is natuurlijk niet alleen het in je mond stoppen, het kan bederven en er kunnen de vreselijkste schimmels uit slaan. Ik zie dat mijn achterneef het gaat verdelen. Hij werpt het mes in de pudding, die volgens mij de vorm van een tulband had (later heb ik gehoord dat het 'dr. Oetker’ was). Hij wrikt het zo los en doet het op een klein bordje en ik zie: dit wordt meer dan pudding delen. Er gebeurt iets met dat stuk.
Mijn achterneef deelde die pudding, ik zie hem nog wel eens, zo'n achterneef die altijd je haar door de war haalde en aan je das trok. En die pakt dat stuk pudding op en er was even een moment dat voorafgaat aan een leeg moment. Dat kan natuurlijk niet, want zo zit de tijd niet in elkaar, maar ik zeg het nu maar even om misschien nog wat meer afstand te bewaren tot wat er daarna gebeurde. Hij loopt naar de vrouw van z'n broer toe (die kapper was) tilt haar rok op, trekt haar broek naar beneden en douwt dat stuk pudding recht in haar kut. Waarop-ie die broek terug laat springen, en het aardige van het geval was (die jurk zakte weer naar beneden) dat die vrouw het vertrek verliet in een bijna uitgeschreven choreografie. Niemand wond zich er ook verder over op. Op de één of andere manier moet het me toch aan het denken hebben gezet.‘