Het bij elkaar opgetelde geluid van bloed dat aan alle kanten door rammelende slagaders en harten zo lek als orgelpijpen en nog net niet geëxplodeerde bovenhuidse babyklipdasjeskleurige gezwellen sijpelde, zou een orkest tijdens de première van een zevende symfonie makkelijk kunnen overstemmen. Van onder de tomettes op de vloer klonk daarbij ook nog eens hoopvol en veelstemmig wormengezang. Al was dat voor een normaal mens zoals ik natuurlijk niet hoorbaar.
Je moest op zijn minst een hoger begaafd dier zijn om daarvan te kunnen genieten. Ik overwoog mijzelf in een vleermuis te veranderen.
Vleermuisoren, zij het slechts qua vorm, had ik toch al. Verschillend van vorm, om precies te zijn. Een insider observeerde ooit in mijn warrige uitsteeksels, niettemin sierlijk als uit Koedijkse ham geboetseerde kleine schalmeien, zelfs Romaanse en gotische invloeden. Dit vanzelfsprekend vooral respectievelijk.
Om te beginnen zou ik mijn van grove aardse kost bolstaande ingewanden allemaal tegelijk moeten inruilen tegen een sierlijke knot zachte vleermuisdarmen. Vol met halfverteerde magere snuitkevers en zurige restanten van wollige nachtvlinders. Bij die gedachte alleen al voelde ik mijn buik naar binnen klappen. Deze implosie nam ook lever, galblaas en alvleeschklier mee dezelfde weg uit. Ik voelde hoe ik naar mijn eigen middelpunt werd gezogen. Mijn hoofd werd onnoemelijk zwaar, ik dacht bijna voorover te vallen door het gewicht ervan.
Net op tijd kon ik mijn armen omhoog strekken. Mijn benen die ik tot berkentwijgen ineen voelde krimpen gaven de laatste kracht voor een reddende manoeuvre. Dankzij mijn karige lichaamsgewicht, inmiddels tot niet veel meer dan honderd gram afgenomen, lukte het om in één enkele sprong het plafond te bereiken. Daar trachtte ik mij vast te grijpen aan een uit de zoldering losgeraakte elektriciteitsbuis. Vergeefs. Op het moment dat mijn klauwen het metaal schampten sloeg ik, voor het eerst en zo kort als mogelijk was, mijn vleugels uit. Eén enkele keer slechts.