Londen - The Englishman’s house is his castle. Het boerenechtpaar Robert en Linda Fidler nam dit oude gezegde letterlijk en bouwde in het diepste geheim een kasteeltje, compleet met vestingmuur en kanonnen. Vier jaar lang hielden ze het bouwwerk verborgen achter metershoge balen stro, want een bouwvergunning hadden ze niet. Nadat de Fidlers hun geheime landgoed uiteindelijk hadden geopenbaard, kregen ze van gemeente Reigate & Banstead de opdracht alles weer af te breken. Het gerechtshof viel de fantasieloze bouw- en toezichtambtenaren bij. Dat de gemeente zo filistijns kon zijn had het stel niet verwacht.

Deze aanval op the Englishman’s castle is symbolisch. Niet langer kan de Engelsman zich veilig wanen in zijn eigen woning. Ambtenaren mogen koekeloeren in slaap- en badkamers, om te tellen hoeveel tandenborstels er staan, of de bedrading ‘professioneel’ is aangelegd en hoe het uitzicht is. Dat laatste willen ze graag weten zodat ze eventueel de gemeentebelasting kunnen verhogen. Als het aan Andy Burnham ligt - de minister van Volksgezondheid die duizenden ponden declareerde voor het opknappen van zijn pied-à-terre - mogen inspecteurs in de toekomst controleren of er binnenshuis geen sigaretten worden opgestoken.

Bij deze ambtelijke spionagepraktijken blijft het niet. Er zijn meer dan honderd instellingen en bedrijven die zonder huiszoekingsbevel mogen binnentreden. Zo mag het bedrijf Capita - ook wel ‘Crapita’ genoemd - in opdracht van de bbc nagaan of er wel of geen televisietoestel staat. Dat huishoudens hun medewerking moeten verlenen aan bezoekers die langskomen om de maatschappelijke orde te handhaven is tot daar aan toe, maar de overheid lijkt ook van de burgers te verlangen dat ze gastvrij zijn tegenover kwaadwilligen.

Dat merkte zangeres Myleene Klass. Ze kreeg een standje van de politie omdat ze enkele insluipers al zwaaiend met een broodmes had weggejaagd. Wanneer inbrekers tijdens hun activiteiten gewond raken, zijn de huiseigenaren verantwoordelijk voor de letselschade. Kort voor de affaire-Klass was de 53-jarige zakenman Munir Hussain tot dertig maanden cel veroordeeld nadat hij een serie-inbreker die zijn gezin gegijzeld had gehouden een paar flinke klappen had gegeven met een cricketbat. Een beroepsrechter zette de straf om in voorwaardelijk nadat hij het aloude onderscheid had uitgelegd tussen ‘law’ en ‘justice’.

De Conservatieve oppositieleider David Cameron wil dat een crimineel bij het ongevraagd betreden van iemands huis tijdelijk van zijn mensenrechten afziet. Of hij daarbij op steun kan rekenen van Labour valt te bezien. Luisteraars van het actualiteitenprogramma Today gaven een paar jaar geleden hun voorkeur aan een wetsvoorstel dat burgers meer vrijheid schonk bij de verdediging van hun castle, desnoods met een kanon. De reactie van het Labour-Kamerlid Stephen Pound, met een knipoog naar Mark Twain: ‘The People have spoken - The Bastards.’