Lisa Kuitert is sinds kort hoogleraar in de boekwetenschap en hield een inaugurale rede over «De waarde van woorden». Kuitert brengt haar verongelijkt heid aan de man over al die onleesbare boeken van de laatste dertig jaar. Ik heb me geweldig vermaakt met de rancuneuze toon die uit haar betoog opwalmt. Heerlijk is het te begrijpen dat ze al die verschrikkelijk moeilijke en onleesbare boeken voor haar tentamens moest lezen en ze steeds maar niet snapte. De derde keer weer gezakt. Weer niet uit kunnen leggen wat Brakman bedoelde met de titel Een weekend in Oostende. Weer het foute antwoord op de vraag wat Kellendonk met «oprecht veinzen» bedoelde. Maar ik had het vorige week toch in het college nog een keer extra uitgelegd, Lisa? Ja, meneer, maar ik snapte het weer niet. Nou meid, de volgende keer beter, anders kom je na college nog even langs, dan leg ik het nog wel een keer uit.
Maar gelukkig is ze nu boekhoogleraar en kan ze gewoon ongestraft lulpraat uitslaan over «de kwaliteit van boeken» die dus volgens haar ook iets te maken heeft met geld en status. Nou nou, wie had dat gedacht. Bourdieu erbij halen natuurlijk, maar die zo weergeven dat wel duidelijk is dat ze dat tentamen ook al niet gehaald heeft. Ach, wat is het jammer dat Bourdieu niet meer leeft. Wat zou hij gehakt gemaakt hebben van dit verhaal, wat zou hij zich vermaakt hebben over deze hoogleraar die niet eens beseft dat precies zij een voortreffelijk voorbeeld is van wat Bourdieu bedoelde wanneer hij het over «macht» en «status» had. Je ziet het wel vaker met het werk van Bourdieu, steeds vaker wordt hij voor allerlei rancuneuze karretjes gespannen van mensen die in tegenstelling tot Bourdieu geen enkel gevoel of begrip hebben voor wat het betekent over literatuur en de kwaliteit daarvan te praten.
«Uitgevers lijken zich weinig bewust van het feit dat ze met het publiceren van iemands debuut een schrijverschap hebben gecreëerd.» Nee, hoor, uitgevers zijn ook al allemaal stom. «Waarom zijn ze niet selectiever?» Die uitgevers zijn volgens mij selectief genoeg, maar hadden ze op de universiteit niet wat selectiever kunnen zijn toen Kuitert er studeerde?