Plaats van handeling is de Westgate Mall, het grootste winkelcentrum van Nairobi. Café lattes, de nieuwste mobieltjes: het paradijs voor expats met heimwee. Boven in het pand werken de eigenaren, Israëliërs. Beneden sta ik in de rij voor de tweede veiligheidscontrole: vrouwen naar rechts, mannen links. Het winkelende publiek representeert niet de politieke werkelijkheid. Want sinds enkele weken wordt op Keniaans grondgebied een koude oorlog uitgevochten tussen Israël en Iran. In Nairobi werden twee Iraniërs opgepakt op verdenking van bezit van vijftien kilo rdx, een krachtig explosief. Voldoende voor het maken van een bom die een hotel de lucht in kan blazen. Volgens Israël onderdeel van Iraanse plannen om aanslagen te plegen op Israëlische en westerse doelen in Kenia. Achter deze escalerende krachtmeting liggen de spanningen rond Irans atoomprogramma.

Voor Kenia zijn de vermeende terroristische activiteiten van Iran op Keniaans grondgebied uitermate slecht getimed. Want Kenia stond op het punt om een grote oliedeal met Iran te sluiten. De Verenigde Staten hebben zich direct in de kwestie gemengd: ze trokken al hun ambassadepersoneel terug en waarschuwden Kenia dat een oliedeal met de vijand niet gewaardeerd wordt. Met resultaat, want het Keniaanse ministerie van Energie beëindigde de intentieverklaring om Iraanse olie af te nemen.

Niet alleen de olie, maar ook de veiligheidssituatie in het land komt door de vermeende terroristische plannen van Iran in de spotlights te staan. Kenianen hebben er steeds minder vertrouwen in dat de Keniaanse overheid de veiligheid kan garanderen. Sinds Kenia vorig jaar Somalië binnenviel om Al Shabaab uit te schakelen, ontploften er granaten in kerken en bars door het hele land. En dan zijn er nog de presidentsverkiezingen van maart 2013, die vijf jaar geleden ontaardden in grof geweld. Sommige Kenianen bereiden zich voor door nu alvast wapens in huis te halen. Maar verder gaat het gewone leven door.