Nairobi – Heel even verstomde de Keniaanse kakofonie van het lokale verkiezingscampagnenieuws toen het Witte Huis afgelopen week een YouTube-boodschap van Barack Obama online zette. Zijn oproep tot vreedzame verkiezingen in Kenia begon hij met ‘Habari yako’, Swahili voor ‘Hoe gaat het’. Goed, had het beleefde antwoord van de natie kunnen zijn aan het ‘kind van Kenia’ dat alom wordt bewonderd in het land van zijn vader. Maar de realiteit is weerbarstiger en in aanloop naar de verkiezingen begin maart vertonen veel Kenianen zenuwachtige trekjes. Met het vooruitzicht van een strijd tussen twee oude politieke rivalen groeit de angst voor onrust na de verkiezingsuitslag.

Presidentskandidaten Raila Odinga en Uhuru Kenyatta heten ook wel de ‘kinderen van Moi’. Onder oud-president Daniel Arap Moi begonnen ze hun politieke carrière. Hun trackrecord is op z’n zachtst gezegd troebel. In de opiniepeilingen strijden ze om een eerste plaats en laten de nummer drie ver achter zich. Elke nieuwkomer op het presidentiële toneel lijkt daarom bij voorbaat kansloos.

Toch weet Peter Kenneth de gemoederen deze weken aardig bezig te houden. De Obama-look-alike wekt de indruk te kunnen breken met alles wat de huidige politiek in Kenia kenmerkt: loze beloftes, tribale uitingen, graaiende handen in de staatskas. Niet alleen zijn looks doen denken aan die van de Amerikaanse president. Voor de urbane, jonge en opgeleide Keniaan is hij de hoop op een betere toekomst. ‘We herkennen ons in hem’, vertelt Faith, een 24-jarige redacteur uit een middenklassebuurt in Nairobi. ‘Peter Kenneth is de enige die het nooit heeft over etniciteit en des te meer over het oplossen van de jeugdwerkloosheid.’ Dat Kenneth met zijn alleenstaande moeder opgroeide in een arme buurt in Nairobi maakt zijn verhaal nog aantrekkelijker.

Kenneth’s populariteit nam een vlucht toen hij zoonlief inzette voor zijn campagne. Met charmante glimlach en dito speech wist de zestienjarige Andrew Kenneth menige Keniaanse in katzwijm te doen vallen. Op YouTube werd Kenneth junior direct een hit, ook onder de stemgerechtigde Keniaanse diaspora. Maar is Kenneth’s nieuwe politiek en bijbehorende sex-appeal voldoende voor verkiezingswinst? Faith weet zeker van niet: ‘Hoe hoopgevend hij ook is, veel stemmen zal hij niet krijgen. Op het platteland en in de sloppenwijken zullen mensen toch kiezen voor een vertrouwd gezicht.’ Odinga of Kenyatta dus, voorspelt Faith. Voor cityboy Kenneth lijkt de tijd nog niet rijp. Maar met de campagneslogan Tunawesmake! (We can make it!) parafraseert hij alter ego Obama en lijkt hij een vergelijkbare aanpak na te streven: eerst even de natie opwarmen, om in 2017 zijn slag te slaan.