Nairobi – De Luo, een belangrijke stam uit West-Kenia, zijn helemaal weg van onze hofstad. Niet vanwege Madurodam of vanwege het fraaie werkpaleis van onze koningin, maar omdat ze de zetel is van het Internationaal Strafhof (icc). In 2008 werd Kenia direct na de presidentsverkiezingen geplaagd door een geweldsexplosie, die door icc-openbaar aanklager Luis Moreno Ocampo werd onderzocht. Er vielen destijds meer dan duizend doden. Ocampo richtte zijn pijlen op vier politici van andere stammen, en liet de Luo-power brokers met rust. Dit is in West-Kenia gevierd met een golf Luo-jongetjes die nu met de voornaam Ocampo door het leven gaan. En talrijke meisjes werden Ekaterina gedoopt, naar de blonde Bulgaarse rechter Ekaterina Trendafilova.

Op tuktuks in Kisumu zitten op de plaats waar je normaal gesproken stickers met ‘Jesus saves!’ of ‘Bob Marley’ mag verwachten nu stickers met ‘Ocampo’. En in Nairobi is er nu zelfs een heuse The Hague-bar. Die staat aan de rand van Kibera, een mega-slum die vrijwel uitsluitend door Luo wordt bevolkt. Aan de overkant van de straat staan morsige marktstalletjes die zich specialiseren in tweedehands bh’s. Zeker als je vertelt dat je uit Den Haag komt, ben je in The Hague meer dan welkom. Bij het aanrecht, dat door gettotraliewerk van het publieksdeel wordt afgeschermd, kun je een ‘The Hague’ bestellen, een nogal proletarische longdrink met onder andere namaak-Smirnoff no. 20 Vodka.

Niet alleen in The Hague, maar ook op veel andere plekken op het Afrikaanse continent roep je met de mededeling dat je ‘uit Den Haag komt’ gegarandeerd reacties op. ‘Den Haag’ is slechts een exotisch synoniem voor het icc. Dat er aan dat icc ook nog een complete stad bungelt, is onbekend. ‘Uit Den Haag komen’ betekent dat je een of andere official van het Strafhof bent. In de Centraal-Afrikaanse hoofdstad Bangui, aan de noordkant van de Ubangi-rivier, kun je dus met je ‘ik ben uit Den Haag’ enorm scoren, terwijl je er aan de andere oever, net in Congo – waar de wieg van icc-verdachte Jean Pierre Bemba stond – juist achterdocht mee oproept. In de kampen in Darfur reageren de ontheemden enthousiast op je, uit dankbaarheid voor dat arrestatiebevel tegen president Bashir, terwijl je in hoofdstad Khartoem slechts op een zure grijns mag rekenen.