De populaire Congolese muzikant Koffi Olomide – zelfbedachte bijnaam: Paus Benedictus XVI – verkocht een flinke schop aan een van zijn zangeressen. Het gebeurde na aankomst op het vliegveld in Nairobi, waar een optreden zou zijn.

Helaas voor Olomide – andere bijnaam: Shakespeare van Zaïre – werd zijn schop vastgelegd op video. Kenia’s mondige twitteraars riepen om gerechtigheid, politici volgden hun voorbeeld, en Olomide werd opgepakt, een nacht vastgezet en teruggestuurd naar Congo.

De opeenvolging van gebeurtenissen illustreert de reikwijdte van de Twitter-gemeenschap die zich in het geval van opzichtige misstanden graag verenigt rond de hashtag kot, Kenyans on Twitter. Door hun online ophef werd er een daad gesteld, al hadden sommige twitteraars en activisten graag gezien dat Olomide was veroordeeld in plaats van uitgezet. Het rasse optreden tegen Olomide leidde vervolgens tot introspectie: Kenia’s politie en politici waren er snel bij om Olomide te straffen, maar zelf passen ze straffeloos geweld toe, ook tegen vrouwen. ‘Sommigen hebben terecht aangestipt dat veel vooraanstaande Kenianen wegkomen met een tik op de vingers voor vergelijkbare geweldsmisdrijven, waarvan sommige vastgelegd op camera’, schreef de Daily Nation in een hoofdcommentaar naar aanleiding van de zaak-Olomide. De krant leek te verwijzen naar de gouverneur van Nairobi, Evans Kidero, die in 2013 een plaatselijke politica in haar gezicht mepte. Veel Kenianen wezen ook op het contrast tussen de behandeling van Olomide en die van Kidero. ‘De snelheid waarmee we Olomide arresteerden moet worden toegepast op Kidero’, twitterde iemand. ‘Olomide is een makkelijk doelwit want hij is een buitenlander’, schreef een ander.

Kenianen uiten ook twijfels over de motieven van de politie voor de snelle actie tegen Olomide. Greep de gecorrumpeerde organisatie niet gewoon alle ophef aan om het eigen imago op te poetsen? Kenia’s politie was in juli in het nieuws door de moord – door politiemensen – op een advocaat, zijn cliënt en hun taxichauffeur. In mei schopten en sloegen politiemensen een groep betogers tot pulp. ‘Wie kan het Kenianen aanrekenen dat ze vraagtekens plaatsen bij het optreden van de politie, als prominente figuren routinematig de wet breken zonder dat ze enige merkbare straf krijgen?’ blogte nieuwslezeres Yvonne Okwara van tv-zender ktn.