Nairobi – Tijdens gebedsdiensten in zijn Evangelisatie Centrum bespeelt hij een elektrische gitaar, drijft hij demonen uit en geneest hij de ongeneeslijk zieken alvorens geld in ontvangst te nemen van zijn extatische volgelingen.

James Ng’ang’a is, kortom, een typische predikant in Kenia.

Maar momenteel is Ng’ang’a ook het mikpunt van mondige Kenianen die ageren tegen de straffeloosheid en corruptie van hun leiders, of die leiders nou politici, zakenlieden of bekende zielenherders zijn. Ng’ang’a wordt ervan verdacht dat hij op 26 juli met zijn rode Range Rover een botsing veroorzaakte waarbij de 43-jarige Mercy Njeri om het leven kwam. In eerste instantie werd Ng’ang’a vrijgepleit. Hij zat niet zelf aan het stuur, aldus de hoogste politiebaas van Kenia. Doortastende media berichtten vervolgens over ooggetuigen die hadden gezien dat de zelfverklaarde apostel wel degelijk de Range Rover bestuurde. De betrokkenheid van Ng’ang’a was verdoezeld door politiemensen. Omdat, zo wil het verhaal, de agenten omgekocht waren door de ‘man van God’.

De doofpotaffaire ging de kranten en nieuwsbulletins domineren. Kritische Kenianen constateerden wederom hoe onbetrouwbaar hun politie is. Het ‘schandelijke rookgordijn’ dat de politie optrok rond Ng’ang’a toont ‘de schaal van de rot’, aldus de onafhankelijke krant Daily Nation. Kenia’s levendige Twitter-gemeenschap ging gerechtigheid eisen voor de doodgereden Mercy Njeri. Staan predikanten nu ook al boven de wet? werd gevraagd. De traditionele media namen de hashtag ‘PastorOfImpunity’ over.

Onder druk van de publieke opinie besloot de politie tot een nader onderzoek naar de autocrash, hetgeen uitmondde in een aanbeveling aan de openbaar aanklager om Ng’ang’a te vervolgen voor het maken van een dodelijk slachtoffer door roekeloos rijgedrag. Ng’ang’a wordt ook beticht van het vervalsen van informatie en het belemmeren van de rechtsgang. Twee agenten met wie hij zou hebben samengespannen, zijn ook genoemd. De openbaar aanklager moet beslissen of hij echt tot vervolging overgaat.

Commentator Macharia Gaitho van de Daily Nation houdt intussen Kenianen een spiegel voor. Evangelische predikanten zijn dan ‘kwakzalvers, oplichters, leugenaars, overspeligen en regelrechte dieven’, maar ze zijn zo succesvol omdat ze op het schild worden gehesen, ook door hoogopgeleiden. Gaitho noemt de predikanten ‘succesvolle leden van een valse, corrupte, immorele samenleving die rijkdom aanbidt ongeacht de herkomst ervan’.

James Ng’ang’a werd eind augustus op borgtocht vrijgelaten hangende het onderzoek. Meteen hield hij weer een gebedsdienst. Zijn gemeente doneerde volop.