Mag ik rekenen op de discretie van de lezer als ik openbaar maak wat zich twee weken geleden heeft afgespeeld op het partijbureau van de PvdA? Leiding en partijstrategen waren daar bijeen om de komende campagne te bespreken. De opiniepeilingen baarden zorgen, want nu Kok niet meer beschikbaar was, leek het erop dat de VVD de grootste partij van Nederland zou worden.

«Wij moeten iets doen aan je charisma, Ad», zei Paul Scheffer, «maar hoe?»

Er viel een stilte, waarbij vooral Ad Melkert somber bleef zwijgen.

«Stel je voor dat die Dijkstal minister-president wordt», zei Dunning, «daar moet je toch niet aan denken. Die man heeft niet eens gestudeerd en is zelfs niet op Nijenrode geweest.»

Weer bleef het stil, totdat Felix Rottenberg plotsklaps opstond en riep: «Ik heb een idee!»

«Vertel op!»

«Jan Nagel.»

«Wat?! Jan Nagel? Hoe kom je erop? Die is toch lid van Leefbaar Nederland?»

«Oók. Maar hij is daarnaast gewoon lid van de PvdA gebleven. Dat mag in Nederland. Stel nu eens dat ik met Jan ga praten. Stel nu eens dat ik zijn hulp inroep. We weten hoe hij is: hij wil ontzettend graag belangrijk gevonden worden. Stel nu eens dat ik hem een voorstel doe. Stel nu eens dat ik hem suggereer een bepaald iemand lijsttrekker van Leefbaar Nederland te maken.»

«Ga door Felix, ga door…»

«Stel nu eens dat ik Jan voorstel om Pim For tuyn te benoemen.»

«Pim Fortuyn?! Die kwal! Waar ben je mee bezig, Felix?»

«Jongens, laat me nou even uitspreken! Pim Fortuyn, die ijdele kwal die zijn geld krijgt van Harry Mens en die straks weer gaat knallen als het vreemdelingenbeleid aan de orde komt, is exact wat wij nodig hebben. Want als Leefbaar Nederland een lekkere rechtse partij wordt, wie zal daar de meeste last van krijgen? Nou…?»

«Je bedoelt de VVD», fluisterde Melkert.

«Precies!» zei Felix. «Wij moeten ervoor zorgen dat Fortuyn flink wat stemmen bij de VVD weghaalt. Dat is onze enige kans om zelf de grootste partij te blijven.»

«Toch zie ik een probleem», bracht Klaas de Vries naar voren. «Wie zegt ons dat Jan die Pim Fortuyn wil. Ooit was Jan nieuw links, dus vermoedelijk vindt Jan die Fortuyn ook een vreselijke kwal.»

«Laat dat maar aan mij over», zei Felix Rottenberg. «Ik ritsel wel iets met onze partij in Hilversum, zodat we Jan daar als wethouder blijven steunen. En verder neem ik een paar goeie flessen mee, en als het dan nog niet lukt, weet ik wel ergens een aardig vrouwtje te zitten.»

En zo kon het gebeuren dat Pim Fortuyn werd benoemd tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Bij de verkiezingen snoepte die partij vijf zetels af van de VVD, zodat Ad Melkert premier werd en er verder godzijdank niets veranderde in Nederland.