Als er een raar wetenschappelijk bericht in de krant staat dan is het bijna altijd afkomstig uit het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Ze moeten bij The Lancet een geweldige pr-afdeling hebben, want hoe je een onderzoek aan de pers moet verkopen, weten ze precies. Het zou mij trouwens niet verbazen als de pr-afdeling meebepaalt welk onderzoek in het blad wordt gepubliceerd. Ik heb de stelling niet geverifieerd, maar volgens mij zijn ze bij The Lancet meer geïnteresseerd in de clitoris van mooie meisjes dan in de wratten van ouden van dagen.
Nu stond deze week weer in de krant dat het gezond is om een borreltje of een glaasje wijn te drinken. Niet te veel borreltjes en te veel glaasjes wijn, want dat is juist weer slecht, maar een beetje alcohol is goed voor de hersenen. Twee of drie glazen per dag schijnt zelfs te helpen tegen dementie. «Je weet gewoon niet waar ze het laten», om met Gerard van het Reve te spreken.
Het bericht dat drank goed is voor de gezondheid, kom ik al tegen sinds de eerste dag dat ik kranten lees. In allerlei variaties heb ik dit nieuws tot mij genomen. Dat rode wijn gezonder is dan witte, dat niet gekleurde dranken minder cateren, en dus gezonder zijn dan gekleurde dranken, dat jonge jenever gezonder is dan oude en dat cola van alle dranken wel het meest ongezond is. In cola kun je een schroef laten oplossen, maar dat schijnt proefondervindelijk juist weer niet waar te zijn. Ik las dat al in 1962, in 1982, en nu in 2002 lees ik het weer. Je zou zeggen: niet plaatsen, ook al is het vastgesteld door honderd Nobelprijswinnaars. Maar ja, het stond in The Lancet, dus dan moet het wel een bijzonder bericht zijn.
Wat haalt The Lancet nog meer boven water?
Deze maand stond via The Lancet ook in de kranten dat leraren zich het meest schuldig maken aan verkrachting. Maar de uitsplitsing in leraren aardrijkskunde, wiskunde, maatschappijleer en gymnastiek stond er niet bij, zodat je als vrouw nog niets hebt om je op voor te bereiden. Weer wat langer geleden meldde The Lancet dat gezondheid en taille met elkaar samenhangen. Ideale gezondheid correspondeert met een ideale taille. Volgens die theorie zou iemand als Theo van Gogh niet gezond leven, inderdaad heel opzienbarend.
Ook autogordels achterin, ontdekte The Lancet. Potverdrie! Volgens het tijdschrift kun je door lichaamstemperatuur te meten, vaststellen of iemand heeft gelogen, en verder is vastgesteld dat adoptiekinderen niet goed worden ingeënt. En dan is er natuurlijk het onderzoek van de Nederlander Van Lommel, dat natuurlijk ook via The Lancet tot ons kwam. Van Lommel interviewde mensen met een bijna-dood-ervaring en kwam tot de conclusie dat het in het hiernamaals erg mooi moet zijn.
Met veel wetenschappelijke tijdschriften is het sappelen, maar zulke berichten zorgen ervoor dat The Lancet levend en gezond blijft.