Onlangs zag ik op RTL5 een mooie documentaire over Alfred Kinsey, de Amerikaan die met zijn onderzoek naar seksueel gedrag de twintigste eeuw ingrijpend heeft veranderd. Als ooit de balans wordt opgemaakt, zal blijken dat Kinsey meer heeft bijdragen aan het inzicht in seksueel gedrag dan Sigmund Freud.

Freud en Kinsey hebben nogal wat met elkaar gemeen. Allebei waren zij pioniers op een terrein dat vooral uit taboes bestond. Zij waren ook allebei een beetje sjoemelaars, Freud meer dan Kinsey.

Freud mocht de uitkomsten graag manipuleren, terwijl Kinsey de feiten een handje wilde helpen met participerend onderzoek. Ooit heeft iemand getracht te bewijzen dat Freud is vreemdgegaan met de zuster van zijn vrouw, maar dat zal wel niet waar zijn.

Kinsey daarentegen heeft zijn eigen vrouw ertoe aangezet om mee te doen aan allerlei seksuele experimenten. Hij deed dat trouwens niet alleen met zijn vrouw, maar ook met zijn studenten. Of Kinsey in aanleg homoseksueel was, is ook nog de vraag. Zijn activiteiten op dat gebied kwamen wellicht voort uit nieuwsgierigheid: hij wilde gewoon weten wat het is.

Zowel Freuds integriteit als die van Kinsey is betwijfeld. Zo zette Kinsey pederasten aan hun ervaringen op schrift te stellen en naar zijn instituut te sturen. Daarmee begaf hij zich op dubieus terrein. In de documentaire wordt verteld dat verschillende politici hebben aangedrongen op opening van zaken, maar dat het instituut elke inmenging van buiten verontwaardigd van de hand heeft gewezen. Er lag zelfs een plan om het hele archief onbruikbaar te maken als justitie onverhoopt interesse mocht krijgen in de documenten van pedofielen. Onderzoek naar dit op zichzelf betreurenswaardig gedrag kon alleen maar plaatsvinden als er volledige privacy was gegarandeerd. Klinkt redelijk, maar toch: wat gaat voor? Het abstracte belang van de wetenschap of het concrete belang van de tienjarige die is verkracht?

Het indrukwekkende van Kinsey is dat hij eigenlijk niets gek vond, terwijl Freud bepaald gedrag nog als neurotisch en zelfs als decadent bestempelde. Van seksueel gedrag met dieren bijvoorbeeld keek Kinsey helemaal niet op. Tegenwoordig is er een actiegroep die de bestialiteit in de pornografie wil verbieden. Ze vindt dat je een hond niet mag dwingen het met een vrouw te doen, zelfs niet als die hond dat lekker vindt. Die hond kan niet praten, dus je bent nooit zeker van zijn lustbeleving. En dan hebben wij het maar niet over het lot van de paling en dat van het paard wiens sperma door de hitsige vrouw wordt opgevangen in een enorm condoom.

Toch moet ook Kinsey zijn momenten van twijfel hebben gekend. Zo vertelt James A. Jones in zijn omvangrijke biografie Alfred Kinsey: A Public/Private Life dat Kinsey een poging heeft gedaan zelfmoord te plegen door zich op te hangen aan zijn balzak. Dat is mislukt, maar het moet afschuwelijke pijn hebben gedaan. Hoe afwijkend uw gedrag ook is, u kunt dat beter niet thuis proberen.