Zaterdagavond weer eens een competitiewedstrijd buiten Amsterdam gezien. Dan kom je al gauw in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen terecht, een van de voetbalstadions waar je nooit wordt uitgescholden of bedreigd. Potentiële Nederlandse internationals traden niet op bij Heerenveen-Feyenoord, dus hadden de bondscoaches er in hun functie van bondscoach niets te zoeken na het debacle van het Nederlands elftal tegen België. Tenzij ze nog eens bevestigd wilden zien wat we allemaal al een jaar lang weten: dat Robin van Persie fantastisch kan voetballen maar het zelden laat zien. Toch kwamen we twee uur voor de wedstrijd assistent-bondscoach Willem van Hanegem tegen. Hij was er niet als assistent-bondscoach, maar als deskundige van Canal+. Van Hanegem vond het na de remise tegen België dus niet nodig naar een Nederlandse verdediger in de Bundesliga of naar een potentiële international in Engeland te gaan kijken. Dat hoeft hij ook niet, in verband met zijn hoofdbaan als televisiedeskundige. Van Hanegem is slechts parttime assistant-bondscoach.

De dubbelfunctie, met als prioriteit het optreden als deskundige, hebben de directeur van de KNVB, Henk Kessler en de bondscoach, Dick Advocaat, geaccepteerd toen Van Hanegem onder druk van enige voetbaljournalisten in 2002 werd gepresenteerd als assistent. Advocaat vond aanvankelijk dat Van Hanegem moest stoppen met al zijn nevenwerkzaamheden, dus ook met zijn werk als televisiedeskundige. Dat is niet gebeurd. Advocaat verloor dat duel kennelijk. Toen had hij of zelf ontslag moeten nemen of Van Hanegem moeten ontslaan. Nu zit hij met een halve assistent. Prima, maar zeur dan niet dat de spelers het Nederlands elftal ook slechts zien als een schnabbel wanneer het hun uitkomt.

Ik heb me wel eens laten vertellen dat de organisatie op de werkvloer een afspiegeling is van de sfeer en de organisatie aan de top. Het Nederlands elftal lijkt een goed voorbeeld van die stelling. Als een van de bondscoaches geen tijd heeft om te kijken waar hij moet kijken, dan denken spelers als Kluivert op het moment dat hij weer op het middenveld moet spelen ook: ach, het Nederlands elftal doe ik er wel even bij.

Kortom, meneer Kessler, als het Nederlands elftal blijft modderen zoals de laatste maanden, dan rest u als eindverantwoordelijke voor deze amateuristische constructie maar één stap: die van de opstap. En snel ook. Dan is de weg vrij voor Ruud Gullit of Ronald Koeman.