Xandra Schutte

Hoofdredacteur Xandra Schutte (1963) opende de jubileumavond in De Balie met een toespraak waarin ze reflecteerde op 140 jaar De Groene Amsterdammer. Ter verklaring van het feit dat De Groene na 140 jaar floreert, haalde ze David Remnick aan, hoofdredacteur van The New Yorker. Remnick verklaarde dat de huidige bloei die zijn legendarische weekblad doormaakt in een recent interview met de lange geschiedenis van het blad. Het had nooit een eigen ‘moment’ gehad, was nooit het lijfblad van een generatie geweest en dreigde daarom ook niet met een generatie te ‘sterven’.

Tomáš Sedláček

De Tsjechisch econoom Tomáš Sedláček (1977), voormalige adviseur van Vaclav Hável en auteur van Economics of Good and Evil, sprak als Keynote Speaker over het belang van woorden en populisme in The Age of Trump. Na zijn toespraak werd hij geïnterviewd door Groene-redacteur Casper Thomas.

Marjolijn van Heemstra

Theatermaakster en schrijfster Marjolijn van Heemstra (1981) sprak over de taal van de elite. Over inclusieve en exclusieve taal en het ‘subtiele dedain’ in het vocabulaire van een adelijke vrouw die ze voor een theaterstuk interviewde. Ook legde ze uit hoe confronterend het was om een boodschappenlijstje op te stellen voor een vluchteling. ‘Het was alsof ik mijn eigen wereld in de lachspiegel bekeek.’

Renzo Martens

In zijn presentatie ging beeldend kunstenaar Renzo Martens (1973) in op het ongemak die de plaatsing van een zogenaamde white cube op een plantage in Congo bij de kunstenaar teweegbracht. Huizen van Afrikaanse plantage-arbeiders moesten wijken voor het museum, terwijl die boeren in feite via hun werkzaamheden op een Unilever-plantage, het kunstproject financierden. Martens roept op tot een aanpassing van de value chain achter de kunstwereld.

Jan Jaap van der Wal

Stand-up comedian Jan Jaap van der Wal (1979) sloot de avond af met een monoloog waarin de ‘taak van de elite’, het thema van het jubileumnummer van De Groene, onder de loep nam. Van der Wal opende met een knipoog naar Louis C.K., de Amerikaanse komiek die mee werd getrokken in het #MeToo-schandaal. ‘U vraagt zich natuurlijk af, of ik nog ga masturberen. Dat moment komt zo.’