Casablanca - Dankzij de naspeuringen van televisiejournaliste Hanane Hachimi werd in Marokko onlangs een netwerk ontmanteld dat baby’s verhandelde. Hachimi ving flarden van een merkwaardig gesprek op in een salon de coiffure te Casablanca, over iemand die het was gelukt om een pasgeboren baby te kopen dankzij bemiddeling van een oudere vroedvrouw van een maternité, een kraamkliniek.

Hachimi ging incognito bij de verschillende staats-kraamklinieken op zoek naar de bewuste vroedvrouw, om via haar een baby te kopen. Ze kwam er al snel achter dat als ze werkelijk een baby had willen hebben, dat geen enkel probleem zou zijn geweest. In die staatsklinieken bevallen heel wat ongetrouwde moeders van hun ongewenste baby, vaak arme meisjes die met dit ‘kind van de zonde’ groot risico lopen te worden verstoten door hun eigen familie en in de marge van de maatschappij te belanden. De journaliste werd meermalen door een wanhopige jonge moeder aangeklampt. Ze had maar hoeven knikken en ze had een baby in haar armen gedrukt gekregen, zonder er ook maar een cent voor te hoeven betalen.

Uiteindelijk weet ze via een verpleegster toch een afspraak te maken met de mysterieuze oudere vroedvrouw. De ontmoeting vindt plaats ergens in een appartement in Casablanca, waar de vroedvrouw uitlegt dat ze niet alleen een baby ‘van hooguit een paar dagen oud’ kan leveren, maar daarbij ook kan zorgen voor een valse geboorteakte en voor inschrijving in de burgerlijke stand.

Het interesseert de vroedvrouw niet, merkt Hachimi, bij wie de baby terecht gaat komen, want ze stelt haar geen enkele vraag omtrent haar situatie. Belangrijker voor haar is of Hachimi akkoord is met de prijs van drieduizend euro en wanneer ze het voorschot denkt te gaan betalen.

Het appartement waar deze onderhandelingen plaatsvinden heeft veel weg van een gemeentelijk kantoor: op een groot bureau liggen allerlei papieren, alsmede stempels en de postzegels die op officiële documenten worden geplakt. Het begint Hachimi te dagen dat hier sprake moet zijn van een maffia-achtig netwerk dat met grote regelmaat baby’s verhandelt. Ze schakelt de politie in, die de vroedvrouw en flagrant délit arresteert, nadat deze Hachimi heeft gebeld met de melding dat de moeder van haar kind zojuist is bevallen en dat ze de baby kan komen ophalen. Behalve de vroedvrouw - die zich verdedigt met de woorden dat ze ‘alles goed bedoelde’ - worden drie overheidsfunctionarissen gearresteerd.