Iedere club in de tweede profdivisie heeft maar één wens: naar de hoogste klasse, de Bundesliga, de competitie met het grote geld. De succesformule: een kapitaalkrachtige sponsor.

RB Leipzig is daar hard mee bezig. Afgelopen jaar is de club nog maar net gepromoveerd van de derde naar de tweede klasse. Nu willen ze doorstoten naar Europa’s beste nationale competitie. Als club uit het oosten wil RB Leipzig bewijzen dat er ten onrechte nauwelijks verenigingen uit de voormalige ddr in Duitslands hoogste divisie spelen.

De clubs uit het oosten, stelde men bij RB Leipzig vast, hebben 25 jaar na de val van de Muur nog altijd niet begrepen dat topvoetbal gewoon een kwestie van geld is. Union Berlin, FC Cottbus, Hansa Rostock, het zijn de enige oostelijke clubs die wel eens aan de roem van de hoogste divisie hebben geroken, maar ze vlogen er meteen weer uit. Dat moest anders.

Dus omarmde RB Leipzig het grote geld uit Oostenrijk: de fabrikant van het energiedrankje Red Bull, die eerder al opviel als sponsor van de gemotoriseerde racerij. Maar voetbal is een proletarische volkssport, races in de Formule 1 zijn een kapitalistische onderneming waarin miljarden omgaan.

Zelfs tegenstanders van RB Leipzig uit het westen komen nu in opstand tegen de Red Bull-club, waarin voornamelijk spelers met onuitsprekelijke buitenlandse namen spelen. Overal waar Leipzig uit speelt, maken de thuisclubfans met spandoeken en spreekkoren duidelijk dat ze zich sportieve successen anders voorstellen dan met de steun van het grootkapitaal.

Toppunt van protest was een week geleden de wedstrijd van Leipzig in het bolwerk van het proletarische voetbal, de Alte Försterei, thuishaven van Union Berlin. De Union-fans, die hun stadion met hun eigen handen hebben gebouwd, zonder steun van sponsors, besloten na het beginsignaal een kwartier lang stil te zijn.

Een macabere voorstelling, gevolgd door een furieuze wedstrijd, die door Union, een stuk lager op de ranglijst dan Leipzig, werd gewonnen. De wraak der gerechtigheid. De club die leeft van een aanhang die nog diepe wortels heeft in de vroegere DDR wint van de club die zich heeft uitgeleverd aan het westerse kapitaal.

Maar hoe aardig het ook is, dat antikapitalistische sentiment van een club als Union Berlin, tegen een geldmachine als Bayern München heeft dat geen schijn van kans.