Soms lees je bij de kapper de zogenaamde gossipbladen. Nederland heeft er een paar. Interessant voor bladen als Party, Privé, Story en Weekend zijn bijzondere kleedkamers, zoals die bladen de kleedkamer van min of meer bekende Nederlanders noemen. Zo viel vorige week toevallig mijn oog op een artikel met foto van de televisiekleedkamer van Barend & Van Dorp. Laten we zeggen dat ik door een toeval Henk van Dorp wat beter ken. Ik mag Henk zeggen. En van Henk weet ik dat Barend & Van Dorp helemaal geen kleedkamer hebben. Maar dat is het laatste wat telt. Van de verhalen hoeft niet alles waar te zijn, als een kleine kern maar overeenkomt met de feiten en de waarheid. Bovendien gaat het om een niemendalletje, een geintje. Wie is nou echt geïnteresseerd in de kleedkamer van Barend & Van Dorp, die dus helemaal geen kleedkamer hebben?

Vervelend is dat ik me niet meer herinner in welk blad het artikel en de foto stonden. Natuurlijk staan er in zo’n stukje ook feiten die wel kloppen. Zo klopt het dat Barend & Van Dorp een programma is dat wordt uitgezonden door RTL4 en ook is waar dat Jan Mulder vaste gast aan tafel is. Geestig gevonden is dat de naargeestige kleedkamer die dus geen kleedkamer is wellicht chagrijn opwekt bij genoemde Jan Mulder, die volgens sommigen soms wat chagrijnig aan tafel zit.

Henk van Dorp bevestigde overigens dat de foto bij het stukje redelijk overeenkomt met de ruimte waar hij en zijn collega Barend tegen half negen (en niet al om acht uur) zich voorbereiden en televisiekijken. Of Beau van Erven Dorens en zijn gasten hem om vier uur zijn voorgegaan voor het roddelprogramma RTL Boulevard kon Van Dorp niet bevestigen. Daarvoor moet je bij de kwaliteitskrant NRC Handelsblad zijn, zei Henk ongevraagd. Die krant is bezig met een diepgaand, journalistiek onderzoeksartikel over kleedkamers dat alle eerdere stukken over kleedkamers verre zal overtreffen. Het moet heel onthullend zijn.

Maar jullie hebben er toch geen, vroeg ik?

Klopt, zei Henk, maar ze zijn iets op het spoor, NRC Handelsblad schijnt bronnen te hebben die bevestigen dat Barend & Van Dorp wel een kleedkamer hebben. En met een serie daarover zijn ze zaterdag al gestart.