Pavan heeft eczeem. Als hij een pen van een klasgenootje heeft geleend wil ze die niet terug: ze is vies van hem. Hij wordt gemeden en gepest, heeft letterlijk en figuurlijk pijn, maar blijft optimistisch. Serieus weegt hij zijn kansen op een huwelijk, ondanks zijn handicap, en tegelijk zien we zijn grote held, Bollywood-acteur Chak Khan, druk met meisjes in de weer. Pavan roemt Khans gave huid, iets waar jochies normaal toch weinig oog voor hebben.
Pavan is de innemende hoofdpersoon in Jeuk van Rishi Chamman, documentaire voor hindoe-omroep ohm, gemaakt in het kader van Kids & Docs. Prachtproject van Cinekid, Idfa en Stimuleringsfonds, dat sinds 1999 tot leuke en ontroerende kleine films leidt. Naar de ideeën van de kinderen zelf en dankzij talentvolle jonge regisseurs die een workshop volgen bij Menna Laura Meijer (Meisjes, Boys, Sexy).
Jeuk is een al wat oudere film. Vorige week werd hij, samen met de nieuwste lichting, geëvalueerd met makers, omroepen en producenten. Conclusie: verheugend vanwege de kwaliteit, deprimerend vanwege het feit dat die vijf (!) nieuwe films de totale oogst aan kinderdocumentaires vormen voor een heel seizoen publieke omroep. Terwijl het genre zo belangrijk is, voor kinderen, ouders én professionals die met kinderen werken.
Chander Mathura (ohm) vertelt dat Jeuk door hindoescholen wordt opgevraagd om in klassen te vertonen en gesprekken mogelijk te maken – over pesten, over ‘anders zijn’, over onderwerpen die taboe zijn in een kring waar je je sores voor je houdt – dat alleen al lijkt een rechtvaardiging voor het hele Kids & Docs-project. Nog los van de onmiskenbare artistieke kwaliteit van de film.
Pavan is held in zijn Bollywood-fantasie, maar ook in het echt, wanneer hij in een zomerkamp met lotgenootjes eigen gedichten voorleest (‘Ik speel vaak alleen/ En dat vind ik gemeen’) en een ovatie krijgt. Zo zijn bijna alle hoofdpersonen in de nieuwe reeks ook helden, elk op eigen wijze. Tweeling Paola en Yvette uit Meisjes met jongensdromen (Anneloor van Heemstra – kro) zijn kanjers op het voetbalveld van wie we nog veel zullen horen. Moon de Winter van negen haalt haar schrijvende ouders snel in: ze heeft haar zesde boek al af, zoals blijkt in Moon en het wolvenmeisje (Sarah Domogala – Joodse Omroep). En Danny Hoekzema van veertien zorgde ervoor dat bij de Gay Pride voor het eerst een jongerenboot meevoer: Danny’s Parade (Anneke de Lind van Wijngaarden – nps). Alleen Jaymie uit Hobby: naar huis gaan (Annelies Kruk – ncrv) lijkt geen heldin. Toch is ze dat, omdat ze op televisie durft met haar verdriet: doordeweeks woont ze in een pleeggezin omdat haar ouders niet voor haar kunnen zorgen.
Kids & Docs, vanaf eind november te zien op Z@pp, Nederland 3