Want voor deze niet-lezers moet televisie-onthouding een belangrijk onderdeel van de beproeving zijn. Pas als Martin naar buiten komt (na een afscheidsscène waarin niemand meer woorden heeft voor een tragiek die ook het eigen lot had kunnen zijn - even waan je je in De kersentuin die voorgoed door Ljoeba Andrejewna wordt verlaten, zij het dat hier letterlijke nietszeggendheid heerst in plaats van stilte tussen de woorden) vullen zijn ogen zich met tranen. Vanwege gemist geld, voortgezette roem en wrede verbreking van bondgenootschappen die zich in elke gemeenschap vormen. Samen met Ruud, lawaaiige gezelligheidsschrik van kroeg en camping maar ook plaatsvervangend vader voor de jonkies, leek hij het langer te kunnen redden.
Op dat oogvocht werd de kijker trouwens geattendeerd door mede-uitbaatster van deze peepshow, Daphne Dekkers, wier empathie integer is als des dictators bekommernis om mensenrechten. Zij stelt vast dat Big Brother niet alleen ‘mooie, boeiende en ontroerende’ televisie oplevert, maar ook ‘keiharde en confronterende’. Dat las ze van de autocue, want als Big Brother iets niet is, dan toch wel ‘mooi, boeiend en ontroerend’. ‘Dodelijk vervelend’ lijkt een toepassender omschrijving en dat weten ze bij Veronica maar al te goed, gezien de kunstgrepen, nodig om er nog iets van te maken.
Martin werd in dubbele zin met ‘kut’ getroost. Als de eerste emotie is weggeëbd, zegt een vrouwelijke collega opbeurend ‘straks lekker seksen’. Ruud verzoekt hem aan het gezelschap te denken wanneer hij ‘hem erin schuift’ en een ander meisje roept hem ‘lekker neuken’ na wanneer hij de felle lampen tegemoet loopt. Wat het geheimste was is openbaar geworden, zoveel is wel duidelijk.
Later, in een studio, worden we geconfronteerd met, excuseer, degene bij wie hij geacht wordt hem er straks in te schuiven. Zij blijkt tien keer zo interessant als de BB-gasten, haar bloedeigen Martin inbegrepen. Voor wie ze, tot mijn grote schrik, haar liefde uitspreekt. Tja, liefde, daar zal ik wel nooit iets van begrijpen.
LAATSTE NIEUWS: TARA IS NAAR HUIS. Voor liefhebbers van egocentrische zeikwijven een groot gemis.
Waarom kijk ik hier in godsnaam naar? Dus toch een miesj voyeurtje.