Kleine negertjes

Martin moet als eerste Veronica’s Big Brother-huis verlaten. Huisgenoten nomineren voor deze nederlaag, bellende kijkers (99 cent per minuut) laten de bijl vallen. Hij houdt zich geweldig (‘het is maar televisie’), gesteund door een deel van zijn collegae dat ‘kut’ voor en ‘kut’ na roept - dit als spijtbetuiging bedoeld. Een enkele kut-roeper is, gezien uitgebrachte stem, Judas. De zwijgers onder ‘de kleine negertjes’ (toen waren er nog maar acht) zijn oprecht: hun kans op tweeënhalve ton (schandalig schijntje, Porsius) is van 11,1 naar 12,5 procent gestegen. Of is teleurgesteld omdat ze hoopten zelf naar huis te mogen. Want ‘de hel, dat zijn de anderen’ mag als uitdaging voor honderd dagen een te overzien lijden lijken, in de praktijk valt het bitter tegen. Zelfs in een groep die alleen al oninteressant is omdat de leden inwisselbaar lijken: wit, jong, ‘de wereld van Veronica’ als referentiekader. De vraag wat ze het meest missen in hun privacyloos isolement beantwoorden ze tot nu met ‘m'n vriend’, ‘een Cola'tje’ of ‘seks’. Daar zullen ‘uitgaan’, ‘winkelen’, ‘friends & relations’ en hopelijk ‘de kinderen’ bij komen. De vraag is of ooit als antwoord ‘Veronica, RTL4, SBS6’ gegeven zal worden.

Want voor deze niet-lezers moet televisie-onthouding een belangrijk onderdeel van de beproeving zijn. Pas als Martin naar buiten komt (na een afscheidsscène waarin niemand meer woorden heeft voor een tragiek die ook het eigen lot had kunnen zijn - even waan je je in De kersentuin die voorgoed door Ljoeba Andrejewna wordt verlaten, zij het dat hier letterlijke nietszeggendheid heerst in plaats van stilte tussen de woorden) vullen zijn ogen zich met tranen. Vanwege gemist geld, voortgezette roem en wrede verbreking van bondgenootschappen die zich in elke gemeenschap vormen. Samen met Ruud, lawaaiige gezelligheidsschrik van kroeg en camping maar ook plaatsvervangend vader voor de jonkies, leek hij het langer te kunnen redden.
Op dat oogvocht werd de kijker trouwens geattendeerd door mede-uitbaatster van deze peepshow, Daphne Dekkers, wier empathie integer is als des dictators bekommernis om mensenrechten. Zij stelt vast dat Big Brother niet alleen ‘mooie, boeiende en ontroerende’ televisie oplevert, maar ook 'keiharde en confronterende’. Dat las ze van de autocue, want als Big Brother iets niet is, dan toch wel 'mooi, boeiend en ontroerend’. 'Dodelijk vervelend’ lijkt een toepassender omschrijving en dat weten ze bij Veronica maar al te goed, gezien de kunstgrepen, nodig om er nog iets van te maken.
Martin werd in dubbele zin met 'kut’ getroost. Als de eerste emotie is weggeëbd, zegt een vrouwelijke collega opbeurend 'straks lekker seksen’. Ruud verzoekt hem aan het gezelschap te denken wanneer hij 'hem erin schuift’ en een ander meisje roept hem 'lekker neuken’ na wanneer hij de felle lampen tegemoet loopt. Wat het geheimste was is openbaar geworden, zoveel is wel duidelijk.
Later, in een studio, worden we geconfronteerd met, excuseer, degene bij wie hij geacht wordt hem er straks in te schuiven. Zij blijkt tien keer zo interessant als de BB-gasten, haar bloedeigen Martin inbegrepen. Voor wie ze, tot mijn grote schrik, haar liefde uitspreekt. Tja, liefde, daar zal ik wel nooit iets van begrijpen.
LAATSTE NIEUWS: TARA IS NAAR HUIS. Voor liefhebbers van egocentrische zeikwijven een groot gemis.
Waarom kijk ik hier in godsnaam naar? Dus toch een miesj voyeurtje.