Toen de kampioenself het bordes van de Koninklijke Schouwburg betraden, viel vooral op dat kledingmerken het voetballen zien als experimenteertuin voor al het lelijks dat ze kunnen bedenken. De Ajacieden vierden feest in bespottelijke overhemden, bedrukt met de kleuren van het clubshirt: de knopen van het overhemd liepen midden over de rode, brede band die al meer dan honderd jaar bij de club hoort.

De spelers vonden het misschien niet eens lelijk. Voetballers hebben in de eerste jaren van hun leven wel wat anders ontwikkeld dan smaak. Naar verluidt zijn alleen Marco van Basten en de gebroeders Koeman ooit in opstand gekomen, dat was in 1988, toen ze enkele weken voor het EK het spuug lelijke ontwerp zagen dat de kledingsponsor had bedacht voor het shirt van het Nederlands elftal. Het protest haalde niets uit. De briljante doelpunten die Van Basten tijdens dat toernooi maakte, houden de herinnering aan dat shirt voor eeuwig levend, met die wit-gele schakeringen oranje, in een patroon van vierkante blokjes. Wellicht is dat shirt ook de reden dat Van Basten niet zijn doelpunt tegen Rusland in de finale, maar dat tegen Den Bosch nog altijd als zijn mooiste koestert.

Kledingbedrijf Puma is zo ver doorgeschoten in de experimenteerlust dat het bedrijf ervoor heeft gezorgd dat het land Kameroen niet aanwezig zal zijn op het hoofdtoernooi van het WK in 2006. Het land kreeg zes punten in mindering in de voorrondes omdat het tijdens de Africa Cup, na verscheidene waarschuwingen, bleef volharden in het dragen van aaneengesloten voetbalpakken, in plaats van aparte shirts én broeken. Inmiddels voelt Puma zich schuldig — joh — en heeft een website geopend waarop je steun kunt betuigen aan Kameroen, aan Puma geloof ik ook, en aan de advocaten die nog proberen in hoger beroep iets aan de uitspraak van de Fifa te doen.

Ronald Koeman heeft het dragen van het wonderlijke kampioensoverhemd wellicht als een bevrijding ervaren. Eindelijk was hij verlost van de vernederende grap die voormalige vedette Richard Witschge met hem en zijn staf had uitgehaald. Een jaar lang heeft de grap geduurd. Witschge was onder de trainer bij de club in een uitzichtloze situatie beland, maar zat nog wel in de «kledingcommissie». Vlak voordat hij vertrok, heeft Witschge, die al eens eerder een drol bij een collega in de voetbalschoen schoof, een werkelijk uitzinnig lelijk roze overhemd uitgezocht bij Oger Lusink in de P.C. Hooftstraat, opdat Ronald Koeman een seizoen lang voor aap zou zitten op de bank langs het veld.

Witschge gaf een heerlijk reukspoor van een speler die door de supporters op handen werd gedragen. Een seizoen lang kon de Ajax-supporter nagenieten. Pas met het behalen van het kampioenschap wordt Koeman gegund het ene bespottelijke shirt voor het andere te verruilen.