Wat is het toch met Co Adriaanse? Zijn AZ leed afgelopen zondag een onverdiende, maar wel logische nederlaag tegen ADO Den Haag. Logisch, omdat ook voetballers mensen zijn. Na de dramatische uitschakeling voor de finale van de Uefa Cup in de 122ste minuut door die schlemielige goal in de onreglementaire extra tijd vielen sommige spelers huilend op het gras. Daar ging hun kans op eenmalige Europese roem. Ze hadden het Alaves van 2005 kunnen worden. Alaves? Ja, Alaves, inmiddels roemloos spelend in de tweede Spaanse divisie, bereikte in 2001 met AZ-achtig voetbal de finale van de Uefa Cup en verloor toen al even dramatisch met 4-5 van Liverpool.

Zondag stond er tegen ADO Den Haag niets meer op het spel voor AZ, de tweede plaats was nagenoeg onbereikbaar geworden, de derde plaats liep geen gevaar meer. Sorry Co, maar dan voel je extra de kwelling van de uitschakeling, dan heb je even niets geleerd. Alles doet nog pijn, ineens denk je weer aan die ene laatste corner, en ook als je daar niet aan denkt is honderd procent concentratie onmogelijk. Een sprinter die over de finish is

gekomen, kan nou eenmaal niet meteen doorsprinten. Je bent leeg.

En wat bleek na afloop in Den Haag? Co was ook leeg, helemaal op. Ineens was ook hij alle controle kwijt, want hij noemde zijn ploeg een kleuterklas, zijn vertrek goed getimed en vond het zielig dat zijn ploeg niets had geleerd. Dat was dus dezelfde kleuterklas die drie dagen eerder door pure pech in de 122ste minuut was uitgeschakeld voor de finale van de Uefa Cup. Stel dat zijn elftal nog niet kan leven met die dramatische uitschakeling, dan kan de trainer het zeker niet.

Doelman Henk Timmer vertelde ons vrijdagavond dat hij het liefst iemand direct een hoek had willen geven, zo graag had hij zijn woede op onredelijke wijze willen afreageren. Maar hij beheerste zich. Die beheersing kon Adriaanse afgelopen zondag niet opbrengen. Hij uitte zijn woede en frustratie niet meteen na de

wedstrijd tegen Sporting Lissabon, nee, hij reageerde zich af na de sullige, maar verder volledig onbelangrijke nederlaag tegen ADO Den Haag. De stabiele, geestige vakman veranderde in een zielige kleuterleider, aan wie je geen kleuterklas zou toevertrouwen. Zielig ook dat hij in de persconferentie zich zo weinig prof toonde, maar ook wel weer leuk dat hij in zijn hart een amateur is gebleven.