Londen – Al drie keer hadden ze hem proberen te doden, en op 7 maart lag Ayub Hassan dood op een straat in West-Kensington, rond een uur of twee in de middag. Buurtbewoners snelden toe om het leven van de zeventienjarige jongen te redden. Tevergeefs. Zijn naam volgt nu op die van Jaden Moodie, Kamali Gabbidon-Lynck, Lajean Richards, Nedim Bilgin en Jodie Chesney: allemaal tieners die dit jaar zijn doodgestoken op de Londense straten. Vooral de dood van laatstgenoemde veroorzaakte commotie, vanwege de onschuld. Het meisje zat op een bankje in een park te Harold Hill, Oost-Londen, toen ze door twee jongemannen zonder enige aanleiding in de rug werd gestoken. Ze behoorde niet tot een bende, had niets te maken met drugs en was als scout vorig jaar te gast op 10 Downing Street. Het aantal tieners dat met steekwonden in een ziekenhuis is opgenomen, is in vijf jaar met 93 procent gestegen.
Over de oorzaken vindt een debat plaats. Heeft het te maken met het sluiten van jeugdhonken in de afgelopen tien jaar? Komt het doordat in dezelfde tijd twintigduizend politieagenten zijn wegbezuinigd? Wat is de invloed van de ‘rill-muziek’, een angstaanjagend soort rap? Speelt de ongelijkheid binnen de Britse samenleving mee? Het ontbreken van vaders binnen de zwarte gemeenschappen? En in hoeverre voedt het cocaïnegebruik de bendeoorlogen? Waarschijnlijk is het een combinatie van al deze factoren.
Knife crime heeft gezorgd voor een politieke rel. De oud-burgemeester van Londen Boris Johnson heeft gezegd dat het messenbezit door het afschaffen van stop-and-search is gestegen. Saillant detail is dat Theresa May als minister van Binnenlandse Zaken verantwoordelijk was voor deze beslissing. Stop-and-search ligt politiek gevoelig omdat de politie met name zwarte jongeren fouilleert, temeer omdat zowel de daders als de slachtoffers vaak vanuit deze gemeenschap komen.
May op haar beurt ontkende dat de reductie van het aantal agenten de straten onveiliger heeft gemaakt, iets wat werd tegengesproken door haar eigen minister van Binnenlandse Zaken. Moeilijk heeft ook Sadiq Khan het, de huidige Londense burgemeester. De socialist beweert dat de rijksoverheid hem niet genoeg geld geeft om deze crisis te bestrijden, maar het aantal ambtenaren op het stadhuis is sinds zijn aantreden met 27 procent gestegen en het salaris van zijn staf met 2,4 miljoen pond.