Het Haagse publiek schijnt vorige week tijdens ADO-FC Twente apen- en/of oerwoudgeluiden te hebben gemaakt als in de beste jaren. En met de beste jaren bedoel ik de tijden dat bij Ajax Stanley Menzo, Brian Roy, Frank Rijkaard en Aron Winter speelden. Zij werden tijdens de bekerfinale van 1986 tegen het toenmalige FC Den Haag bejegend als waren ze wilde beesten. In het doel van Menzo werden bananen gegooid. De doelman reageerde zoals het past bij een mens, geschokt. Hij kon het zijn carrière lang maar niet opbrengen te wennen aan de racistisch getinte uitingen waarvan de goegemeente vindt dat ze niets met racisme te maken hebben en dat ze slechts een uiting zijn van kwajongensgedrag bedoeld om de tegenstander uit zijn spel te halen en waarvan je je dus ook niets moet aantrekken onder het slappe excuus dat schelden geen pijn doet.

Met de toenemende emancipatie in het topvoetbal van spelers van Marokkaanse, Turkse, Surinaamse, Antilliaanse en Afrikaanse afkomst in alle geledingen van het Europese betaalde voetbal, met Spanje en Italië als betrekkelijke laatkomers, zou je denken dat supporters het ook wel zouden laten zich racistisch te uiten. Immers, geen club meer zonder een Ahmed, Brian of Ali. Fout gedacht. Blijkbaar blijft het leuk, Hamas, Hamas, scheidsrechters aan het gas, kanker hier en kanker daar en oerwoudgeluiden voor wat niet lelieblank is.

De spits van FC Twente Blaisse N’Kufo overkwam het vorige week. En wat deed hij na afloop? Hij maakte geen gebaar met zijn middelvinger, hij gedroeg zich niet als de eerste de beste proleet, nee, hij gedroeg zich als een gentleman. Hij klapte voor de joelende supporters, met zo’n gebaar van: flinke jongens zijn jullie, keek met de juiste minachting en liep vervolgens het veld af.

Tja, dat had N’Kufo niet mogen doen. Dat was provocerend gedrag, en daarom wordt deze zaak door de KNVB nu tot de bodem uitgezocht. De spits staat onder verdenking. Het zal na alle commotie wel niet tot een zaak tegen N’Kufo komen. Maar eigenlijk kwam de eerste reactie van de KNVB erop neer dat N’Kufo zich «gewoon» had moeten laten uitschelden. Nog even, en niet de supporters zitten fout, maar de uitgescholden speler die menselijk en niet als een geprogrammeerde robot reageert.